Контури «Люблінського трикутника», зайві «10 кроків» та звичний репертуар Путіна

Лідери країн «Люблінського» трикутника провели саміт на вищому рівні

Запропоновані Україною «10 кроків» на шляху до врегулювання конфлікту на Донбасі оперативно знівельовані Кремлем. Путін провів концентрований сеанс антиукраїнської пропаганди з продовженням.

Створений міністрами закордонних справ Литви, Польщі та України «Люблінський трикутник» продовжує функціонувати. Минулого тижня свій перший саміт у цьому форматі провели президенти трьох країн, які зібралися у прикарпатській Гуті. На порядку денному – міграційна криза на кордонах Білорусі з учасниками «Люблінського трикутника», протидія агресивній політиці Росії в цілому та NordStream2 зокрема. Варто відзначити, що Анджей Дуда, Володимир Зеленський та Гітанас Науседа перебувають на одній хвилі у своєму ставленні до Росії.

Фото: Офіс Президента

Під час наради послів, яка проходила у Гуті у вигляді конференції «Дипломатія 30. Стратегія сильної держави» Володимир Зеленський та Андрій Єрмак згадали про «10 кроків», спрямованих на врегулювання конфлікту на Донбасі. На жаль, зміст українських пропозицій швидко був оприлюднений російським «Комерсантом», який виступив у ролі зливного бачка Кремля. Зауважу, що російський МЗС останнім часом обрав курс на оприлюднення не лише власних, але і чужих ініціатив, порушуючи канони дипломатії. У цьому документі відверто мало нового, якщо не рахувати помітних сподівань на телефонну розмову та подальшу зустріч Володимира Зеленського з Владіміром Путіним.

Фото: kremlin.ru

Традиційна пресконференція Путіна продемонструвала безпідставність очікувань конструктивного підходу від російського президента, спілкування якого з пресою перетворилося на сеанс українофобії. Він, за великим рахунком, не сказав нічого такого, що не озвучував би раніше, включаючи тезу про створення України Владіміром Леніним, але тональність заяв на фоні концентрації російських військ на українському кордоні носить акцентований характер загроз. Тим більше – у контексті заяви Путіна, що Росія, мовляв, робитиме те, що вважає за потрібне. Якщо пригадати, що українофобські заяви топ-представників російського політикуму звучать регулярно, то розраховувати на добросусідські відносини з РФ дещо дивно.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Перше фото: Офіс Президента

Источник