НАТО обговорить безпекові пропозиції Росії, але не дасть їй диктувати умови – Німеччина

Глава міноборони ФРН Крістіне Ламбрехт заявила, що Росія не може диктувати НАТО, що альянс має робити, а що ні.

Про це вона заявила на брифінгу в Руклі, Литва, де перебуває в неділю з першим закордонним візитом, повідомляє Укрінформ.

Ламбрехт зазначила, що з Москвою говорити — правильно та потрібно, що партнери будуть обговорювати пропозиції, які висунула нещодавно Росія. Але водночас підкреслила, що «не може бути так, щоб Росія диктувала партнерам по НАТО як їм поводитись». Цей меседж, за словами міністра, буде чітко зафіксовано на засіданні ради НАТО.

Лабмрехт висловила переконанання, що напружену ситуацію навколо України потрібно вирішувати дипломатичними шляхами, але водночас підкреслила необхідність «надійного стримування».

Міністр оборони Литви Арвідас Анусаускас зі свого боку погодився, що НАТО не має дозволяти Росії ділити Європу на сфери впливу, проводити свої «червоні лінії» і звинуватив Москву в намаганнях вбити клин між членами альянсу.

«Ми повинні підтримувати Україну всіма засобами, Литва готова до цього, включаючи надання їй летальної зброї», — додав Анусаускас.

Очільниця німецького Міноборони наголосила на важливості солідарності та одностайності між союзниками в НАТО та ЄС. «Ми твердо стоїмо на боці наших партнерів і друзів… Ми в НАТО готові рішуче й одностайно стояти на захисті безпеки наших союзників», — заявила вона, додавши, що розуміє, чому країни Балтії почуваються в небезпеці.

Ламбрехт відвідала солдатів Бундесверу, які розквартировані в Руклі в рамках сил швидкого реагування НАТО, розміщених там у відповідь на анексію Криму. Об’єднані бойові підрозділи були розміщені в трьох країнах Балтії та Польщі в рамках «посиленої передової присутності». Німецький контингент налічує близько половини з 1200 солдатів багатонаціонального підрозділу в Литві (до якого входять також голландці, бельгійці, норвежці, чехи та представники Люксембургу), керівництво підрозділом також покладено на ФРН.

Фото: facebook.com/Christine.Lambrecht

Источник