Скандал зі смертельною ДТП: Польща заявляє, що видворений із Білорусі консул ні в чому не винен

МЗС Польщі відкидає звинувачення Білорусі на адресу польського консула у Бресті щодо допомоги громадянинові Польщі у спробі втечі від кримінальної відповідальності за смертельне ДТП на території РБ.

У Варшаві вважають, що звинувачення на адресу польського дипломата, в результаті яких його було оголошено персоною нон грата в Білорусі, не відповідають дійсності, а всі дії Мінська спрямовані на подальше погіршення двосторонніх взаємин, передає Укрінформ з посиланням на МЗС Польщі.

Польське дипломатичне відомство висловило співчуття родині двох жінок, які загинули в результаті ДТП, яку спричинив громадянин Польщі поблизу міста Іванцевичі неподалік Бреста наприкінці грудня.

“У той же час ми виступаємо проти використання трагічної загибелі двох жінок для атаки у ЗМІ на громадянина Польщі, і ми рішуче заперечуємо, що польська консульська посадова особа, діючи в цьому питанні, порушила білоруське, польське чи міжнародне право”, — йдеться у повідомленні МЗС.

За даними польського міністерства, білоруська влада не повідомила польське консульство про те, що водій вантажівки, який скоїв смертельну ДТП, зобов’язаний залишитися в Білорусі. Він упродовж чотирьох днів добровільно перебував у розпорядженні слідчих органів, чекаючи на слідчий експеримент, і перебуваючи свідком у справі. Відтак коли реконструкція не була проведена вчасно, він вирішив легально повернутися до Польщі. І лише під час арешту на кордоні йому повідомили про зміну статусу у справі та заборону на виїзд з країни.

В МЗС Польщі назвали неправдою те, що чоловік мав намір втекти з Білорусі, а консульські службовці мали переконати і допомагати йому в цьому.

Як наголошують у Варшаві, усі дії білоруської сторони “могли бути навмисними та розрахованими на подальше погіршення двосторонніх відносин між країнами”.

“Польська влада адекватно реагуватиме на ці дії, інформуючи білоруську сторону про вжиті кроки”, — констатують в МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, МЗС Білорусі 5 січня оголосило про вислання співробітника генконсульства Польщі у Бресті. За словами речника міністерства Анатолія Глаза, громадянин Польщі спричинив аварію, внаслідок якої загинули дві дівчини, у зв'язку з чим як підозрюваному в кримінальній справі йому тимчасово заборонили виїзд з країни. Водночас польський консул у Бресті нібито сприяв йому у спробі втечі до Польщі від кримінального переслідування в РБ.

Торік навесні Білорусь та Польща взаємно оголосили персонами нон грата кількох дипломатів.

Відносини між Варшавою і Мінськом різко погіршилися після того, як Польща не визнала результати президентських виборів 2020 року в РБ та підтримала білоруську опозицію.

Источник