США не відмовляться від посилення оборони східних країн НАТО – Білий дім

Сполучені Штати мають наміри посилювати своїх східних союзників по НАТО та підтримувати Україну в сфері оборони в разі ескалації з боку Росії – всупереч запропонованим в ультимативній формі Москвою «гарантій безпеки» в Європі.

Про це сказав у четвер під час телефонного брифінгу в Вашингтоні високопоставлений представник адміністрації США, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Якщо Росія продовжить те, що може відбутися, ми та наші союзники готові запровадити для неї серйозну ціну, що похитне російську економіку та призведе до того, чого вона (Росія – ред.) не хоче, а саме — розміщення більшого, а не меншого потенціалу НАТО ближче, а не далі від Росії», — зауважив американський чиновник.

Він також підкреслив, що в разі російського вторгнення в Україну, крім санкцій та посилення східного флангу НАТО США також «підтримуватимуть здатність України захищати свою територію».

«Ми передали все це безпосередньо Росії, в тому числі, від президента Байдена президенту Путіну, але ми також чітко пояснили, що існує інший шлях, якщо РФ вирішить ним піти»,- зазначив представник адміністрації.

У цьому контексті він зауважив, що Сполучені Штати готові брати участь у дипломатичній взаємодії по кількох каналах, яка може розпочатися вже наступного місяця. Серед них – використання двостороннього діалогу США-РФ про стратегічну стабільність, а також багатосторонніх форматів, таких як Рада НАТО — Росія та ОБСЄ.

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня МЗС Росії оприлюднив два проєкти угод щодо «гарантій безпеки» в Європі. Вони в ультимативній формі вимагали від США та НАТО вивести війська та озброєння з території «нових членів» Альянсу, приєднаних після 1997 року. Крім того, в Москві хотіли отримати юридичних гарантій, що Україна, Грузія та інші пострадянські країни не стануть членами Північноатлантичного альянсу.

Фото ілюстративне

Источник