В Алмати оголосили антитерористичну операцію

У найбільшому місті Казахстану, де тривають масові акції протесту, влада розпочала антитерористичну операцію.

Про це йдеться у заяві комендатури Алмати, яку наводить Телеграм-канал ORDA.

«У місті розпочато антитерористичну спецоперацію з метою встановлення порядку. Разом ми зможемо припинити акти тероризму і бандитизму, які ставлять під загрозу наш благополуччя і майбутнє», — йдеться в заяві.

У звязку з цим комендатура Алмати закликає містян зберігати спокій та сприяти правоохоронним органам у «наведенні конституційного порядку та встановленні громадської безпеки».

Security forces are reportedly returning to Almaty https://t.co/YNMMAUZ7h3 pic.twitter.com/N892OnFBN2

— Liveuamap (@Liveuamap) January 5, 2022

Інформацію про початок антитерористичної операції підтвердив заступник акіма Алмати Єржан Бабакумаров. За його словами, силовики вже звільнили захоплений мітингувальниками міський аеропорт, він переводиться в штатний режим роботи.

Раніше на терміновому засіданні Ради безпеки Казахстану президент Касим-Жомарт Токаєв заявив, що країну атакували «терористи». За його словами, йдеться, по суті, про «міжнародні терористичні банди», дії яких «треба розглядати як акт агресії».

У зв'язку з цим Токаєв звернувся до глав держав ОДКБ із закликом «надати допомогу Казахстану у подоланні терористичної загрози».

Як повідомляв Укрінформ, президент Казахстану у середу запровадив режим надзвичайного стану на всій території країни. Раніше в Алмати протестувальники штурмували будівлю акімату і прорвалися всередину, почалася пожежа.

5 січня Токаєв відправив у відставку уряд країни.

Мітинги проти різкого підвищення цін на скраплений газ розпочалися 2 січня в місті Жанаозені на заході Казахстану. За кілька днів вони переросли в масові протести.

Источник