В Японії випробували метод, що повертає рухливість після травми спинного мозку

Група японських дослідників з університету Кейо повідомила, що вона провела перші у світі клінічні випробування з пересадкою клітин, отриманих з індукованих плюрипотентних стовбурових клітин iPS, для лікування травм спинного мозку.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє NHK.

Два професори Окано Хідеюкі та Накамура Масая очолюють групу, яка вивчає способи регенерації нервів із застосуванням клітин iPS у пацієнтів, які втратили моторні та сенсорні функції.

На онлайновій пресконференції у п'ятницю вчені повідомили, що вони провели пересадку близько двох мільйонів клітин, отриманих із клітин iPS, пацієнту, який переніс травми спинного мозку менш як за чотири тижні до операції.

Вчені повідомляють, що стан пацієнта добрий і що вони спостерігатимуть за ним протягом одного року, щоб переконатися у безпеці проведеної процедури. Очікується, що такі операції будуть зроблені ще трьом пацієнтам.

iPS-клітини – це клітини, здатні перетворюватися на різні види клітин організму (клітини м'язів, кісток, серця, печінки, кровоносних судин, нервової системи тощо), для отримання яких достатньо скористатися клітинами шкіри, кров'яними та деякими іншими клітинами.

Як повідомляв Укрінформ, американські медики провели операцію з пересадки серця генетично модифікованої свині чоловіку з загрозливим для життя серцевим захворюванням.

Источник