У деяких регіонах Казахстану достроково зняли надзвичайний стан

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв достроково зняв надзвичайний стан у деяких регіонах.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Телеграм-канал Хабар 24.

Зокрема, режим НС скасовано в Західно-Казахстанській, Північно-Казахстанській та Павлодарській областях з 7:00 ранку 13 січня.

5 січня Токаєв оголосив режим НС на всій території Казахстану до 19 січня 2022 року.

Режим НС обмежує у правах громадян та дає широкі повноваження коменданту. Він може встановлювати обмеження на свободу пересування, влаштовувати перевірки документів та особистий огляд, обмежити в'їзд у місто та виїзд із нього. Також режим НС передбачає заборону на мирні збори, страйки та інше.

Як повідомляв Укрінформ, раніше президент Казахстану заявив, що 13 січня розпочнеться організоване виведення "миротворчого контингенту" ОДКБ.

Мітинги проти стрімкого підвищення цін на скраплений газ розпочалися в Казахстані 2 січня у Жанаозені (місто в Мангістауській області, на заході країни). Вони переросли у масові протести, незважаючи на те, що уряд склав свої повноваження, а також було оголошено зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану.

7 січня президент Казахстану наказав без попередження відкривати по протестувальниках вогонь на поразку.

Міністерство внутрішніх справ Казахстану заявило про затримання 9900 осіб станом на 11 січня.

За даними інформцентру комендатури Алмати, у місті станом на ранок 12 січня затримано 678 учасників акцій.

Источник