Центр громадського здоров’я України відповідає на часті питання про вакцинацію проти кашлюку, дифтерії та правця

 

Експерти Центру громадського здоров’я підготували відповіді на поширені питання про вакцинацію проти кашлюку, дифтерії та правця у рамках кампанії з додаткових заходів з імунізації проти цих хвороб для груп населення, які пропустили планові щеплення в попередні роки, та яким необхідно їх надолужити.

 

Я вже переніс/-несла ці хвороби. Чи потрібно робити щеплення?

 

Так, вакцинація все одно потрібна, щоб забезпечити захист на багато років. До того ж, якщо ви дійсно перехворіли на котрусь із цих хвороб, то знаєте, наскільки тяжкий їхній перебіг.

 

Після правця імунітет не формується і є ймовірність повторного зараження?

 

Імунітет після дифтерії нестійкий, і повторне захворювання можливе навіть протягом року від моменту перенесеної хвороби. Натомість вакцинація забезпечує сильніший імунітет, що триває близько 10 років.

 

Після кашлюку формується стійкий імунітет, але сам перебіг хвороби в невакцинованих вкрай тяжкий і тривалий, особливо в немовлят: може виникати зупинка дихання, судоми та ураження головного мозку. Вакциновані теж можуть захворіти на кашлюк, але перебіг буде легким. Імунітет після щеплення триває 4–7 років.

 

Як не пропустити жодної дози вакцини?

 

Національний календар профілактичних щеплень допоможе вам і вашій дитині отримати повний курс щеплень проти кашлюку, дифтерії правця та ще семи небезпечних інфекцій. Уся вакцинація за Національним календарем профілактичних щеплень — безоплатна.

 

Я пропустив/-ла вакцинацію. Що робити?

 

Якщо ви чи ваша дитина пропустили чергову дозу вакцини, зверніться до сімейного лікаря, педіатра або терапевта, щоб надолужити щеплення. Він складе для вас індивідуальний графік вакцинації з дотриманням мінімальних інтервалів.

 

Дорослим треба вакцинуватися?

 

Так, дорослим необхідно робити ревакцинацію проти дифтерії та правця кожні 10 років. Навіть якщо вам уже за 30, 40, 50… — почати ніколи не пізно.