Центри життєстійкості запрацювали у 22 областях України: як у цих просторах втілені норми безбар’єрності?

 

Місце, куди може звернутися кожен мешканець територіальної громади і знайти там опору та професійну підтримку. Саме так описують Центри життєстійкості їхні відвідувачі. За першу половину травня такі осередки відкрилися по всій Україні — від Харківщини до Закарпаття. Одна з ключових вимог до їхньої роботи — доступність для кожної людини.

 

Не просто наявність пандусу чи вивіски зі шрифтом Брайля на дверях: кожен Центр життєстійкості облаштовується за принципами безбар’єрності — від вхідної групи і кольорів на стінах до риторики, якою послуговуються спеціалісти Центрів.

 

Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович розповідає: «Центри життєстійкості мають бути максимально доступні та безбар’єрні, адже вони розраховані на широку аудиторію і надання послуг людям з різними потребами. Це те, до чого ми прагнемо – забезпечити універсальність просторів, бо між людиною і послугою не має бути високих порогів. Часто безбар'єрність – це різниця між ізоляцією вдома та повноцінним життям у соціумі. Кожен в громаді повинен мати доступ до всіх тих благ, які створює країна для своїх громадян.»

 

Наприклад, порівняно з довоєнним 2021-м роком, кількість колісних крісел, які держава профінансувала у 2023-му році збільшилася на 50%. Можемо очікувати, що ця тенденція буде зберігатись. Тому доступність соціальних просторів — це вже не можливість, а необхідність.

 

Ось, наприклад, ключові вимоги до облаштування Центрів життєстійкості:

 

— безперешкодний доступ до простору (ліфт або пандус),

— комунікація та інформування у різних форматах, доступних кожній людині (шрифт Брайля, кольорова навігація, вивіски та екрани з доступним шрифтом)

— наявність різних функціональних зон: для індивідуальних та групових занять, зона очікування, дитяча кімната, душова кімната

— адаптація приміщень під маломобільні групи населення: ширина дверей, коридори, санвузол

— додаткові рішення: освітлення, рухомі меблі, звукоізоляція

 

Усі ці принципи допомагають будувати сприятливе середовище для розвитку та підтримки людей, сприяти їхньому повноцінному життю та інтеграції в суспільство. У спільних просторах комфортно має бути всім.

 

За інформацією Міністерства соціальної політики України.