Цьогоріч до освітнього процесу на Миколаївщині приступили 429 закладів освіти

 

З 1 вересня 2023 року до освітнього процесу в Миколаївській області приступили 429 закладів освіти, а саме: 57 — офлайн, 94 — змішано, 277 — онлайн.

 

Зауважимо, що змішана форма навчання — це коли діти вчаться офлайн за певною черговістю, наприклад, тиждень через тиждень. Пов'язано це з тим, що діючи захисні споруди не можуть одночасно розмістити усіх дітей та персонал.

 

Найбільша кількість закладів, які працюють онлайн у Миколаївському та Баштанському районах — це 225 закладів із 277. Це зумовлено тим, що саме в цих районах найбільше пошкоджено освітніх закладів — 19 зруйновано та 122 пошкоджено.

 

Через те, що зона ураження складає приблизно 100 км, органами місцевого самоврядування цих районів прийнято рішення про онлайн навчання. Це стосується й міста Миколаєва. Відповідно, при зміні безпекової ситуації рішення можуть бути переглянуті.

 

У свою чергу, зважаючи на безпекову ситуацію у Вознесенському та Первомайському районах до офлайн навчання приступили понад 70 % навчальних закладів.

 

Щодо укриттів, то робота з облаштування та приведення до їх відповідності ведеться з минулого року та буде проводитись й надалі. Позитивні акти обстеження отримали чотири сховища та 51 протирадіаційне укриття. Це дає змогу убезпечити понад 20 тисяч дітей та вчителів. Облаштовано понад 200 найпростіших укриттів. Проте, ще 306 закладів освіти потребують будівництва захисних споруд, вартість яких складає приблизно сім млрд гривень. Зараз триває робота з донорами та урядом, щодо пошуку цих коштів.

 

Не дивлячись на те, що ворог не дає можливості повноцінно навчати дітей, буде забезпечено гідний рівень онлайн навчання. Так, за останній рік всі вчителі області були забезпечені сучасними девайсами, за сприяння фундації першої леді Олени Зеленської, ЮНЕСКО та ЮНІСЕФ. Крім того, понад три тисячі учнів забезпечено планшетами завдяки підтримці ЮНІСЕФ, НГО «7Fields» та уряду Республіки Кореї.

 

За інформацією департаменту освіти і науки Миколаївської облвійськадміністрації.