Як підтвердити трудовий стаж, коли трудова книжка залишилася на тимчасово окупованій території або втрачена?

 

Згідно з Законом України «Про пенсійне забезпечення», основним документом, що підтверджує трудовий стаж, є трудова книжка. Проте з 2000 року для призначення пенсії періоди роботи враховуються за даними персоніфікованого обліку. Їх можна отримати в електронному вигляді через портал Пенсійного фонду України або за допомоги мобільного застосунку «Пенсійний фонд».

 

Якщо трудової книжки немає, для підтвердження трудового стажу (набутого до і після 2000 року) знадобляться видані за місцем роботи або архівними установами документи, зокрема:

— довідки, виписки з наказів, особових рахунків і відомостей на видачу заробітної плати;

 

— посвідчення та характеристики;

 

— письмові трудові договори й угоди з відмітками про їх виконання;

 

— членські квитки профспілок (підтверджуються періоди роботи лише за той час, упродовж якого є відмітки про сплату членських внесків).

 

Для отримання цих документів необхідно звернутися до підприємств, установ, організацій, в яких особа працювала. А в разі припинення їхньої діяльності — до правонаступників або архіву, куди передали документацію.

 

Детальніше дивіться в інфографіці Благодійного фонду «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» (https://www.facebook.com/stabilizationsupportservices) за посиланням: https://cutt.ly/PN6z0pU