Жодного випадку холери у Миколаївській області зафіксовано не було, — начальник УОЗ ОВА Максим Безносенко

 

Наразі в соціальних мережах активно розповсюджується фейкова інформація щодо поширення епідемії холери в Миколаєві.

 

Про це йшлося під час брифінгу за участю заступника начальника Миколаївської обласної військової адміністрації Юрія Гранатурова, начальника управління охорони здоров’я Миколаївської ОВА Максима Безносенка та головного державного санітарного лікаря Миколаївської області Володимира Клочка.

 

Володимир Клочко на початку брифінгу нагадав, що останні спалахи захворювання на холеру серед людей були зареєстровані в 1994-1995 роках.

 

«Існує ціла система нагляду за тим, щоб, по-перше, не допустити цю хворобу, по-друге, якщо вона навіть виникає, то є чіткий план як з нею боротися. Це система, яка відпрацьована на території всієї України й затверджена постановою КМУ. Миколаївська область теж має певні плани», — запевнив він.

 

За його словами, через теперішню ситуацію з технічною водою у Миколаєві, наразі все чітко відстежується й у разі виникнення епідемії холери МОЗ, облвійськадміністрація, міськрада готові до розв'язання даного питання.

 

Володимир Клочко акцентував на тому, що ту воду, яка зараз знаходиться в мережі водогону міста Миколаїв, можна використовувати лише в гігієнічних, комунально-побутових потребах.

 

Начальник УОЗ ОВА Максим Безносенко додав, що щорічно в цей період в області йде підготовка до можливих спалахів шлунково-кишкових інфекцій.

 

«Всі лікарні області отримують листи від МОЗ з проханням зробити запаси медикаментів. Фахівці щорічно проходять курси. І у цьому році жодного випадку холери у Миколаївській області зафіксовано не було», — зазначив він.

 

Окрім того, Юрій Гранатуров наголосив, що всі 80 медичних закладів, які у штатному режимі працюють на території Миколаївської області, готові до будь-яких викликів.

 

Також Максим Безносенко нагадав про основні шляхи профілактики шлунково-кишкових інфекцій:

1. Вживати бутельовану воду, яка пройшла всі необхідні перевірки;

2. Належним чином термічно оброблювати їжу;

3. Ретельно мити руки;

4. Для миття багаторазового посуду використовувати кип'ячену воду тощо.

 

«Не піддавайтеся паніці, не поширюйте фейкову інформацію, яка йде від держави-агресора. І слідкуйте за своїм здоров'ям», — звернувся до жителів області Максим Безносенко.

 

Підбиваючи підсумки брифінгу, Юрій Гранатуров зауважив, що Миколаївська обласна військова адміністрація та відповідні правоохоронні органи будуть жорстко реагувати на розповсюдження неправдивої інформації у Миколаївській області.