На зустрічі з миколаївськими медичними працівниками обговорили важливі моменти надання підтримки з ментального здоров’я

 

У вівторок, 20 лютого, відбулась зустріч з сімейними лікарями, медичними директорами закладів охорони здоров’я міста, завідуючих відділень міських лікарень, відповідальних за роботу сімейних амбулаторій ЦПМСД.

 

Мета зустрічі поспілкуватись з сімейними лікарями, проговорити, як працює послуга з ментального здоров’я, з чим звертаються люди. Поговорили про вигорання медпрацівників і які можуть бути кроки у розв'язанні даного питання. Запитали як сімейні лікарі працюють з цією послугою.

 

На заході були присутні заступник начальника Миколаївської обласної військової адміністрації Юрій Гранатуров, начальник управління охорони здоров’я Миколаївської ОВА Максим Безносенко, заступник Миколаївського міського голови Анатолій Петров, начальник управління охорони здоровʼя міста Миколаїв Ірини Шамрай, фахівці УОЗ ММР, регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» у Миколаївській області, сімейний лікар КНП ММР «ЦПМСД № 1» Руслана Омелянчук.

 

З результатами впровадження Всеукраїнської програми ментального здоровʼя «Ти як?» в Миколаївській області ознайомив відповідальний по області Юрій Гранатуров. Він зазначив, що вже кожен третій сімейний лікар може надавати підтримку з ментального здоров’я.

 

«Навчання mhGAP має пройти кожен лікар, щоб знати як і вміти працювати з пацієнтами. Кількість фахівців зростає щодня. Всі послуги є безоплатними в рамках Програми медичних гарантій НСЗУ за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Наразі це максимально доступна та зрозуміла для всіх українців можливість отримати психологічну підтримку. Не буває фізичного здоров’я без ментального», — повідомив він.

 

Своєю чергою, Максим Безносенко розповів про ситуацію в області.

 

«У Миколаївській області 25 ЦПМСД та дві лікарні мають договір на пакет № 51 «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Понад 1100 медичних фахівців вже отримали сертифікати mhGAP та можуть надавати базову допомогу. Знайти сімейного лікаря, який надає ментальну підтримку можна за допомогою онлайн-мапи на сайті НСЗУ, або зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77», — зазначив він.

 

Регіональна координаторка у своїй доповіді розповіла як працює послуга в Миколаївській області та місті Миколаєві. Також розповіла як впроваджується Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?» в області.

 

«Як сімейний лікар можу сказати, ми й так робимо цю роботу, то чому не зробити так, щоб за послугу платив НЗСУ. Навчання mhGAP – це просто вихід на новий рівень надання допомоги. Тепер ми готові до таких викликів. mhGAP – це новий стандарт професії, новий знак якості», — зауважила вона.

 

Впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою Олени Зеленської забезпечує Координаційний центр КМУ / Mental Health UA у співпраці з Міністерством охорони здоров'я України експертного партнерства та підтримки World Health Organization Ukraine.