Отримати енергію попри російський терор: Віталій Кім взяв участь у засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України

 

У пʼятницю, 5 липня, відбулося засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України щодо підготовки енергосистеми України до опалювального сезону.

 

У заході взяли участь Президент України Володимир Зеленський, представники Офісу Президента, урядовці, голова Національного банку України Андрій Пишний, дипломати іноземних країн, представники міжнародних організацій, начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім та начальники ОВА інших регіонів, представники громад та місцевих органів влади.

 

Розпочинаючи засідання Володимир Зеленський зазначив, що наразі, через масштабні атаки збоку рф по енергосистемі України, питання підготовки до зими є одним із пріоритетних напрямків для напрацювань. Воно є комплексним, адже включає в себе як формування нових потужностей, так і співпрацю з міжнародними партнерами у напрямку підсилення протиповітряної оборони, імпорту електрики з ЄС в Україну та інше.

 

«Уряд України отримав чітке завдання, а саме: розробити пакет рішень, щоб наші люди, всі українські громади, українські компанії могли пройти цю ситуацію та забезпечити реальну можливість для себе отримати енергію попри російський терор», – наголосив Глава держави.

 

Так, у рамках засідання присутні детально ознайомилися з дієвими програми підтримки бізнесу та населення, які почнуть діяти вже з 20 липня поточного року. Зокрема:

 

— безвідсоткові кредити для громадян на сонячні панелі та вітрові установки до 10 кВт потужності (кредит до 480 тис. грн. на 10 років без застави, під 0% річних);

 

— за програмою «Гріндім» компенсування співвласникам житла 1 млн. грн. на сонячні панелі та 2 млн. грн. – на теплові насоси (це покриває до 70% вартості проєкту);

 

— кредитування ОСББ на суму до 5 млн грн;

 

— кредити «5-7-9» для малого та середнього бізнесу на встановлення газових електрогенераційних установок (до 150 млн. грн. на строк до 10 років під 5-9% з кредитними «канікулами» 6-12 місяців). Попри це, на прифронтових територіях діятимуть ще більш пільгові умови;

 

— кредитування великого бізнесу на 5-7 років з процентною ставкою 14-16% для розбудови альтернативної генерації;

 

— звільнення енергообладнання від ввізного мита та ПДВ. У парламенті зареєстровані відповідні зміни до законодавства. Норми діятимуть для громадян і для бізнесу до початку 2026 року;

 

— з 10 до 2 днів скорочені терміни отримання технічних умов на приєднання до електромереж, з 7 до 2 зменшена кількість документів, до 1 місяця знижений термін надання послуги приєднання до газорозподільчої системи, не потрібно проходити процедури відведення землі та оцінки впливу на довкілля.

 

Віталій Кім звернувся до представників Конгресу з питанням про можливість застосування нових програм до раніше оформлених кредитів. Йому повідомили, що такий варіант буде розглянуто.

 

Своєю чергою, напрацьованим позитивним досвідом у реалізації проєктів і залучення до державних програм з відновлення енергетики поділилися з присутніми представники регіонів з Харківщини, Львівщини, Києва та Житомирщини.