Про оновлення переліків лікарських засобів та медичних виробів, які можна отримати безкоштовного або з частковою доплатою за програмою «Доступні ліки»

 

Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 04.09.2024 № 1537 затверджено Переліки лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, станом на 23.08.2024 року.

 

Наказ набирає чинності з 30 вересня 2024 року.

 

Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

 

Перелік лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, складається з трьох частин:

 

1) лікарські засоби, крім препаратів інсуліну та комбінованих лікарських засобів;

2) препарати інсуліну;

3) комбіновані лікарські засоби.

 

Вказаний перелік налічує 544 лікарських засобів, з яких ціни на 205 препарати відшкодовуються державою повністю. Тобто, громадяни отримують ці ліки повністю безкоштовно.

 

Перелік медичних виробів, які підлягають реімбурсації, складається з 45 позиції, з яких 3 відшкодовуються повністю.

 

Слід зазначити, що відповідно до Порядку реімбурсації лікарських засобів та медичних виробів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 липня 2021 р. № 854, протягом 30 календарних днів (з дати затвердження оновлених переліків) реалізація залишків лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації, що закуплені до дати затвердження, здійснюється за цінами та у порядку, діючому до дати затвердження таких переліків.

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області щомісячно здійснює моніторинг застосування регульованих цін на лікарські засоби, які підлягають реімбурсації та беруть участь у програмі Уряду «Доступні ліки». Так, за 8 місяців поточного року моніторингом охоплено 1 554 лікарських засобів та досліджено правильність застосування 53 876 цін та торговельних надбавок на такі лікарські засоби виробниками, постачальниками та аптечними закладами.

 

У разі виникнення питань щодо порушення у сфері ціноутворення, пропонуємо звертатися до Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за адресою: пр-т Центральний, 288, м. Миколаїв, 54003, або на електронну пошту e-mail: [email protected]

 

З метою запобігання можливих порушень законодавства у сфері ціноутворення Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області буде вжито вичерпних заходів.

 

https://dpssmk.gov.ua/pro-onovlennia-perelikiv-likars…/

 

#ДоступніЛіки #Реімбурсація #МедичніВироби #БезкоштовніЛіки #МедичнаДопомога #Ціноутворення #Держпродспоживслужба #КонтрольЦін