Важлива інформація про те, яким чином мобільні оператори захищають зв’язок у своїх мережах від прослуховування окупантами

 

4 травня було поширено інформацію про те, що з боку окупантів можливе втручання в роботу мобільного зв’язку, тобто прослуховування розмов абонентів користувачів українських мобільних операторів.

 

Центр протидії дезінформації при РНБО України звернувся до операторів мобільного зв’язку за роз’ясненнями щодо цієї інформації.

 

За даними пресслужби оператора мобільного зв'язку «Київстар», поширена інформація не відповідає дійсності:

 

Базові станції на тимчасово окупованих територіях працюють в штатному режимі, якщо вони не пошкоджені та не знеструмлені.

 

Обладнання базових станцій як ретранслятор сигналу не містить жодної інформації стосовно дзвінків абонентів, або персональних даних в базовій станції. Проте ця інформація є в телефоні абонента. Якщо абонент опинився на окупованій території — контакти, історію пошуку в інтернеті, акаунти в соціальних мережах, мобільні банківські додатки, фото — краще з телефона видалити.

 

Інформація зберігається на обладнанні ядра мережі, яке розташоване на захищеній території.

 

У будь-яку хвилину при найменшій загрозі комутатори можуть бути виключені телеком оператором дистанційно. Це означає, що інформація за номером надійно захищена.

 

Отже, спілкування в мережах українських мобільних операторів – безпечне для абонентів.

 

Наприклад, після відключення українського звʼязку в Херсонській області його було відновлено. Доступ до корпоративних мереж та обладнання операторів на тимчасово окупованих територіях було закрито. Всі паролі доступу були змінені.

 

Трафік передається в зашифрованому вигляді. Передача даних між телефонами абонентів та базовими станціями відбувається в зашифрованому вигляді, що унеможливлює прослуховування. Оператори використовують сучасні системи шифрування, рекомендовані міжнародними організаціями, що розробляють стандарти мобільного звʼязку та роботи мереж.

 

Отримати доступ до мережі ззовні неможливо. Доступ до зовнішніх портів обладнання базових станцій, мережевого та комутаційного обладнання заблоковано.

 

Оператори відслідковують незаконне включення в мережі. На мережах операторів працює контроль мережевого обладнання.

 

Будь-яке включення в мережу операторів із метою прослуховування (шляхом так званого дублювання пакетів) буде відразу помічене.