Валентин Гайдаржи про відновлення зруйнованої та пошкодженої інфраструктури області внаслідок війни

 

З метою отримання допомоги на відновлення зруйнованої та пошкодженої інфраструктури, а також реконструкції та ремонту не пошкоджених об’єктів інфраструктури перед областю поставлено завдання від Офісу Президентпереа України та Кабміну по формуванню кластерів і планів відбудови.

 

Про це розповів заступник начальника Миколаївської обласної військової адміністрації Валентин Гайдаржи під час інтерв'ю для телеканалу «НІС-ТВ».

 

«У ці кластери входять зруйновані жилі будинки, об’єкти медицини, культури, спорту. Також аеропорти, дороги, залізнична інфраструктура, магазини тощо», — зазначив Валентин Гайдаржи.

 

Валентин Гайдаржи повідомив, що на реконструкцію, ремонт та нове будівництво зруйнованої та пошкодженої інфраструктури області згідно з розрахунками орієнтовно необхідно 155 млрд грн. Так, за його словами, левова частка від цієї суми, а це приблизно 97 млрд грн, піде на відновлення дорожньої інфраструктури.

 

«Але акцентую на тому, що ці 97 млрд грн підуть не лише на відновлення зруйнованих доріг внаслідок бойових дій, а й внаслідок тривалої експлуатації та відсутності своєчасного ремонту. Відновлення та ремонт мостового господарства також увійшло в цю суму», — поінформував він.

 

Заступник начальника ОВА додав, що Миколаївський міжнародний аеропорт також подали до загального списку на відновлення.

 

Щодо відбудови шкіл та дитсадків на території Миколаївської області Валентин Гайдаржи розповів, що перша заявка на 20 млн грн на придбання матеріалів для поточного ремонту вже подана.

 

«Ми розраховуємо, що ці матеріали найближчим часом будуть придбані, далі ми їх передаємо громадам й організовуємо роботи. А надалі, коли завершаться бойові дії те, що можна відремонтувати – ремонтуємо, там, де реконструкція часто дорожче нового будівництва будемо приймати зважене рішення, що робити далі», — сказав він.

 

Також Валентин Гайдаржи нагадав, що Данія офіційно братиме участь у відбудові Миколаєва, який наразі потерпає від обстрілів російських військових, проте поки не відомо в яких об’ємах.

 

Повне інтерв’ю можна переглянути за посиланням: https://cutt.ly/vHyveuF