Віталій Кім зустрівся з першим заступником Міністра оборони України Іваном Гаврилюком

 

У вівторок, 6 серпня, у Миколаїв з офіційним візитом прибув перший заступник Міністра оборони України генерал-лейтенант Іван Гаврилюк.

 

Під час візиту відбулася зустріч з начальником Миколаївської обласної військової адміністрації Віталієм Кімом та його першим заступником Георгієм Решетіловим, заступниками начальника ОВА Валентином Гайдаржи, Юрієм Гранатуровим та Олександром Трайтлі, а також керівником апарату ОВА Вʼячеславом Бонем.

 

На початку наради Георгій Решетілов розповів присутнім про стан та проблемні питання щодо мобілізації військовозобовʼязаних. Він наголосив, що закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності 18 травня 2024 року, суттєво ускладнив можливості недоброчесності військовозобов’язаних ухиляння від мобілізації. Вже сьогодні спостерігається реальне покращення щодо проведення заходів з мобілізації. Разом з цим, необхідно врахувати, що повинен пройти певний час, поки ефект від реалізації змін до законодавства досягне максимального рівня.

 

«Зі сторони військової адміністрації, нашим основним завданням залишається організація ефективної взаємодії між територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, Нацполіцією, військово-лікарськими комісіями та іншими учасниками процесу проведення мобілізації, а також допомога у вирішенні проблемних питань», – додав перший заступник начальника ОВА.

 

Далі Валентин Гайдаржи проінформував присутніх про стан будівництва, облаштування та утримання інженерних фортифікаційних споруд. Зокрема, за його словами, завдання по будівництву фортифікаційних споруд виконано на 100%.

 

«Більш того, Миколаївщина стала першою областю, яка подала пакет документів по відповідним фортифікаційним спорудам на затвердження. Наразі ми завершуємо їх оформлення», – сказав він.

 

Зі своєї сторони Віталій Кім додав, що наразі ще тривають перевірки підрядників на доброчесність.

 

Наступним питанням до обговорення було висунуто організацію лікування поранених військовослужбовців у Миколаївській області.

 

Як зазначив Юрій Гранатуров, фактичний доступ до висококваліфікованої допомоги з реабілітації військовослужбовців можна отримати у шести закладах обласного рівня, затверджених Національною службою здоровʼя України. Проте робота у напрямку розширення реабілітаційних відділень триває, в тому числі за рахунок співпраці з міжнародними партнерами.

 

«Серед проблемних питань наразі хочу звернути увагу на необхідність оперативного представлення довідки командирам військових частин про поранення військовослужбовців. Крім того, необхідно сприяти підвищенню обізнаності військових медиків щодо термінів початку реабілітації після травм, поранень, переломів з метою залучення військовослужбовців до одночасного початку реабілітації», — зазначив він.

 

Останнім було обговорено комунальні питання військових частин, зокрема заборгованість по платежах за комунальні послуги та ефективні заходи задля її подолання.

 

За підсумками засідання Іван Гаврилюк подякував Віталію Кіму та всім присутнім за результативну роботу й наголосив на тому, що всі пропозиції будуть розглянуті Міністерством оборони України.