У Миколаєві обговорили проблеми при виявленні та документуванні сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом

 

У середу, 19 червня, до Міжнародного дня боротьби із сексуальним насильством в умовах конфлікту у Миколаєві відбулася панельна дискусія. Захід був присвячений обговоренню існуючих проблем у виявленні та документуванні випадків сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом (СНПК), а також взаємодії між органами державної влади та міжнародними організаціями.

 

До обговорення долучилися й представники Миколаївської обласної військової адміністрації.

 

Регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Миколаївській області Вадим Жепало зазначив, що дискусія допоможе проінформував учасників про наявні проблеми, можливості та сприяти подальшій співпраці для надання необхідної допомоги постраждалим.

 

Зі свого боку, директорка департаменту соціального захисту населення Миколаївської ОВА Оксана Єльчієва звернула увагу на те, що кількість осіб, які зазнали сексуального насильства під час війни, зростає, проте рівень повідомлень залишається критично низьким.

 

«Жінки бояться або соромляться звертатися по допомогу, звинувачуючи себе в тому, що сталося. Основними перешкодами для звернення за медичною або психосоціальною підтримкою для постраждалих чоловіків є побоювання щодо конфіденційності послуг, включаючи страх бути ідентифікованим як постраждала особа, особа з різною сексуальною орієнтацією або гендерною ідентичністю», – пояснила Оксана Єльчієва.

 

Регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Руслана Омелянчук додала, що сексуальне насильство – найбільш замовчуваний воєнний злочин.

 

«Почуття страху, сорому і стигматизація не дають більшості постраждалим звернутись за допомогою. Дуже важливо говорити про такі речі, ми розуміємо і робимо багато, щоб будь-яка людина могла отримати психологічну підтримку та допомогу», – сказала вона.

 

Зазначимо, що дискусія організована Данською гуманітарною організацією DCA у співпраці з Південним регіональним Центром Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

 

У ній взяли участь представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, офісу Генерального прокурора, Миколаївської обласної прокуратури, Херсонської обласної прокуратури, Міжнародного комітету Червоного Хреста, громад області.

 

Нагадуємо, що у Миколаївській області створено мережу спеціалізованих сервісів для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, у тому числі за підтримки Фонду народонаселення ООН в Україні. Серед них – три притулки, шість денних центрів, 19 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, дві спеціалізовані консультативні служби, сектор захисту та соціально-психологічної підтримки дітей у процесі правосуддя Барнахус, мобільний простір для жінок і дівчат «Вільна» та два інтегровані центри комплексної підтримки.