У своїй роботі Мін’юст керується принципом забезпечення рівного доступу для всіх українців

 

Міністерство юстиції України, міжрегіональні управління, а також система надання безоплатної правничої допомоги сприяють імплементації стандартів доступності та інклюзивності у державну політику задля забезпечення доступності інформації та публічних послуг для суспільства. Один із пріоритетних напрямів роботи Міністерства — створення умов, які зможуть забезпечити комфорт та рівні можливості для всіх громадян.

На виконання підпункту 2 пункту 86 Плану заходів на 2023 – 2024 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2023 року № 372-р, Директорат стратегічного планування та європейської інтеграції розробив Методичні рекомендації щодо доступності публічних послуг Міністерства юстиції України з урахуванням потреб маломобільних груп населення, у тому числі осіб з різним рівнем комунікаційних можливостей.

 

Ці рекомендації мають на меті узагальнити критерії для оцінки доступності інформації та послуг Міністерства юстиції та довести їх до підвідомчих організацій, органів та установ.

 

Люди незалежно від їх функціональних порушень чи комунікативних можливостей повинні мати доступ до інформації в різних форматах та з використанням технологій, зокрема шрифт Брайля, великошрифтовий друк, аудіодискрипція (тифлокоментування), переклад жестовою мовою, субтитрування, формат, придатний для зчитування програмами екранного доступу, формати простої мови, легкого читання, засоби альтернативної комунікації.

 

Саме тому однією із стратегічних цілей в Україні визначено інформаційну безбар’єрність — для її досягнення Національною стратегією із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року передбачено розроблення методичних рекомендацій центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування та реалізують державну політику у відповідних сферах, щодо доступності публічних послуг з урахуванням потреб маломобільних груп населення, включаючи осіб з різним рівнем комунікаційних можливостей.

 

Ознайомитися із текстом Методичних рекомендацій можна на офіційному вебсайті Мін’юсту: https://cutt.ly/2ePTTabY

 

Юстиція без бар’єрів – ініціатива у межах Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні. Стратегія розроблена за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

 

Безбар'єрність

 

#безбарєрність #barrierfree