Україна та Єврокомісія розпочали підготовку до переговорів щодо євроінтеграції: стартував перший прескринінг у сфері енергетики

 

У понеділок, 7 жовтня, у Брюсселі Україна та Європейський Союз розпочали підготовку до двосторонньої зустрічі у межах переговорного розділу 15 «Енергетика».

 

Участь у першій прескринінговій зустрічі взяли представники Європейської Комісії, Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, Міністерства енергетики України, НКРЕКП, Міністерства розвитку громад та територій України.

 

Головне із зустрічі:

 

— Розглянули виконання Україною рекомендацій, представлених у рамках Пакету розширення ЄС за 2023 рік, подальші кроки з проведення оцінки відповідності українського законодавства європейському праву.

 

— Українська сторона представила проєкти законодавчих актів щодо ВДЕ, Інтеграційного пакету у сфері електроенергії, посилення незалежності НКРЕКП, а також у сфері енергоефективності.

 

— Заступник Міністра відзначив, що у межах виконання рекомендацій з останнього Пакету розширення вже схвалено Національний план з енергетики та клімату на період до 2030 року; удосконалено умови проведення аукціонів з розподілу квот підтримки для стимулювання розвитку ВДЕ; запроваджено гарантії походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії.

 

— Представники ЄК наголосили, що серед пріоритетів у контексті як енергетичної політики ЄС, так і розширення загалом будуть такі напрямки, як доступність енергії, що досягається шляхом створення сильного внутрішнього енергетичного ринку; сталість енергетичної сфери в рамках реалізації Європейського зеленого курсу та досягнення кліматичної нейтральності; а також безпека постачання, що включає готовність до ризиків, зимових періодів та ядерну безпеку.

 

— Значну увагу приділили інтеграції ринків електроенергії. За оцінками ЄК, економічний потенціал інтеграції сягає 34 млрд євро.

 

За підсумками зустрічі сторони погодили алгоритм подальших консультацій з аналізу українського законодавства.

 

Більше на сайті Міністерства енергетики України: bit.ly/3XYpDUQ