Зенітно-ракетними системами С-300 ворог вдарив по Березнегуватській громаді

 

Про це повідомляє Оперативне командування "Південь"/Operational Command “South”.

 

Загалом поточна оперативна обстановка на півдні Україні станом на 13:00 30 жовтня виглядає наступним чином:

 

«Обстановка на південному фронті, в південнобузькому операційному районі залишається стабільно напруженою, але контрольованою.

 

Противник намагається утримати зайняті рубежі, але водночас переформатовує підрозділи, облаштовує нові рубежі оборони, в тому числі і на лівому березі Дніпра.

 

Продовжуються обстріли підрозділів Сил оборони вздовж лінії зіткнення. Також ворог веде повітряну розвідку і атакує територіальні громади як прилеглі до лінії зіткнення, так і в глибокому тилу, продовжуючи техногенний шантаж та психологічний тиск на мирне населення України.

 

Протягом ночі і ранком окупаційні війська гатили по Нікопольщині. Важкою артилерією били по райцентру. У місті понівечено з десяток багатоповерхових та приватних будинків, господарські споруди та газогін. Без людських втрат. Внаслідок влучання зайнялося місцеве підприємство з вивезення побутових відходів. Пожежу оперативно ліквідовано. Серйозно пошкоджені автівки підприємства.

 

Ранком під вогнем була і Марганецька громада. Попередньо, одна людина поранена. Пошкоджені приватні будинки.

 

Звільнену територію Херсонщини ворог також тримає в напрузі і обстрілює з лівого берега Дніпра. Важкою артилерією і реактивними системами залпового вогню обстріляні населенні пункти Новоалександрівської громади Бериславського району. Внаслідок обстрілу постраждали 3 цивільні особи, та пошкоджено приватні обійстя.

 

Миколаївщина вночі двічі опинилась під ракетними ударами. Зенітно-ракетними системами С-300 ворог вдарив по Березнегуватській громаді, зоравши відкриті поверхні.

 

А з тактичної авіації по Очакову випущено крилаті ракети Х-59. Зруйновано та пошкоджено адміністративні, господарчі будівлі, приватні гаражі, об’єкти промислової інфрасруктури, постраждали житлові будинки мирних мешканців. Виниклі пожежі оперативно ліквідовано. Без людських втрат.

 

Під ранок обстрілів зазнала й Широківська громада, де зруйновано один житловий будинок, два будинки зазнали пошкоджень. Люди не постраждали.

 

Протягом ночі нашою авіацією нанесено 2 удари по позиціях протиповітряної оборони ворога, ракетно-артилерійськими підрозділами виконано 70 завдань. Втрати ворога дорозвідуються.

 

У Чорному морі маневрує 8 кораблів «недофлоту» ворога. Тримаються як і раніше вздовж кримського узбережжя. 2 надводних та 1 підводний ракетоносії мають напоготові 20 ракет типу «Калібр».

 

Однак, Сили оборони ефективно і чітко забезпечують функціонування «зернових коридорів» в рамках міжнародних зобов’язань України. Прямування суден здійснюється відповідно до графіків та координації Стамбульської групи.

 

Загрози застосування ворогом засобів вогневого ураження та психологічного тиску залишаються актуальними, тож ракетна небезпека, атаки дронами, артилерійські обстріли в межах досягання ворожої зброї варто враховувати і не нехтувати власною безпекою.

 

Інформаційна гігієна залишається також в пріоритеті. Ворог буде ще намагатися запускати «брудні» інформаційні бомби. Але критичне сприйняття й довіра достовірним джерелам – найкраща протидія тим намаганням.

 

Бережіть себе, економте потужності і енергію! Вони нам потрібні для Перемоги. Тримаймо стрій! Все буде Україна!»