Зміцнення готовності регіонів до реагування на надзвичайні інфекційні захворювання: Миколаїв відвідала делегація ГО «Всеукраїнська асоціація інфекціоністів»

 

У понеділок, 19 серпня, Миколаїв з робочим візитом відвідала делегація громадської організації «Всеукраїнська асоціація інфекціоністів», до складу якої увійшли інфекціоніст, доктор медичних наук, професор, президент ГО Ольга Голубовська, член Комісії з біобезпеки та біозахисту при Раді національної безпеки і оборони України Наталія Виноград та лікар-епідеміолог Центру громадського здоровʼя України Світлана Балтіна.

 

Під час візиту відбулася зустріч з начальником Миколаївської обласної військової адміністрації Віталієм Кімом, очільником Миколаївської обласної ради Антоном Табунщиком, представниками обласних та міських закладів охорони здоровʼя, Держспоживслужби, ДСНС тощо.

 

Як зазначила Ольга Голубовська, за підтримки Всесвітньої організації охорони здоровʼя, Міністерства охорони здоровʼя України та Центру громадського здоровʼя України ГО «Всеукраїнська асоціація інфекціоністів» виконує спільну місію щодо підтримки та зміцнення готовності та спроможності регіонів у напрямку реагування на пріоритетні надзвичайні інфекційні захворювання в Україні.

 

Метою цієї місії є перегляд національних нормативних актів і технічних інструкцій щодо епідеміології, діагностики та лікування відповідних захворювань, огляд ситуації у сфері громадського здоров'я щодо пріоритетних інфекційних захворювань, визначення критичних прогалин, які необхідно усунути, а також узгодження національної нормативної бази з міжнародними стандартами.

 

«Дуже важливо розуміти проблематику кожного регіону, адже це може вплинути на біобезпеку всієї країни. У разі масштабних спалахів інфекційних захворювань чи епідемій у нас мають бути ефективні системи протидії», – сказала вона.

 

Зі своєї сторони Наталія Виноград додала, що в умовах сьогодення заклади охорони здоров’я повинні мати спроможність на індикацію як звичних для нас епідеміологічних проблем, так і позаштатних ситуацій. Крім того, вони повинні бути готовими до запровадження обмежувальних заходів (карантинів), перепрофілювання медичної мережі у разі масового ураження, захисту особового складу тощо.

 

Віталій Кім запевнив, що місцева влада готова до посилення співпраці у цьому напрямку задля збереження життя та здоров’я населення регіону й всієї країни вцілому. А також подякував представникам ГО «Всеукраїнська асоціація інфекціоністів» за особистий візит на Миколаївщину, як одного із регіонів, який зазнав значних негативних екологічних наслідків у звʼязку з військовою агресією рф.

 

Зазначимо, що від Миколаївщини у якості експерта також виступила лікар-інфекціоніст Світлана Федорова.

 

До зустрічі долучилися заступник начальника Миколаївської ОВА Юрій Гранатуров та начальниця управління охорони здоров’я ОВА Ірина Ткаченко.