Коли зайшли в укриття, там було по щиколотки води: рятувальники проінспектували стан захисних споруд у Нововолинську | Новини Нововолинська

Коли зайшли в укриття, там було по щиколотки води: рятувальники проінспектували стан захисних споруд у Нововолинську | Новини Нововолинська

У Нововолинську розташовано 15 захисних споруд, враховуючи два сховища та 13 цивільних укриттів. Сім із них знаходиться на балансі комунальної форми власності. Представники служби ДСНС, провівши перевірку стану приміщень, винести чимало зауважень щодо їх стану.

27-го липня у Нововолинській міській раді відбулась комісія ТЕБ і НС, де обговорювали питання щодо стану утримання захисних споруд цивільного захисту, а також перспективи збільшення фонду захисних споруд.

Дані захисні споруди, відповідно до розпорядження міського голови Бориса Карпуса в січні були передані на баланс комунальних підприємств.

26-го липня рятувальники обстежили укриття комунальної форми власності на вулиці Сірка, Пирогова, а також Шахтарському мікрорайоні та проспекті Перемоги.

Зі слів начальниці сектору цивільного захисту Володимир-Волинського районного управління ДСНС України Олени Шуби, коли міський голова спільно з рятувальниками відвідували вказані захисні споруди на початку лютого та у січні – їх стан був кращим, аніж після проведення ремонтних робіт.

По перше, як зазначає Олена, виявили чимало проблем щодо проведення каналізації та встановлення туалетів. Коли представники ДСНС зайшли в одне з приміщень захисної споруди на проспекті Перемоги, там «було по щиколотки води».

Заступник голови ОСББ згаданого будинку повідомив начальниці сектору цивільного захисту, що ремонтні роботи виконував водоканал. Їх працівники без коштів не хотіли нічого ремонтувати, тому чоловік заплатив власні, щоб завершити ремонт.

“По проведених роботах було помітно лише те, що занесли місця для сидіння – у деяких це лавочки, в інших табуретки. Це усе, чим було забезпечено дані захисні споруди у центрі міста. Елементарно, навіть не прибрано від сміття. На зауваження, один з майстрів УЖК відповів, що це зараз не на часі, є інші нагальні питання”, – розповіла на комісії Олена.

Рятувальники наголошують, що потрібно збільшити фонд захисних споруд, шляхом обстеження захисних приміщень комунальної форми власності, які можна використовувати. Також до 25-го серпня потрібно провести роботи з балансоутримувачами усіх форм власності, аби оформити акт оцінки стану споруд цивільного захисту.

Керівник УЖК-1 Микола Лукалуш відповів, що на проспекті Перемоги Коптюк та Ощадбанк, які робили ремонт відкрили мережу з певними трубами. Коли іде дощ – в будинку не зроблено водовідведення від фундаменту, таким шляхом вода затікає у підвальне приміщення.

“Проблема не з каналізацією, тоді коли йде дощ – стоїть вода. Ті, хто робили ремонт, роботи продовжувати відмовляються. ОСББ звернулись до нас. Ми відповіли, що, коли отримаємо кошти для заливання підлоги, тоді й зробимо жолоби, аби вода мала змогу стікати на проїжджу частину, а не під будинок”, – додав Микола Лукашук.

Начальниця сектору цивільного захисту наголосила, що фонд захисних споруд потрібно привести в готовність, адже це найголовніше питання під час воєнного стану, яке стосується захисту населення.

Борис Карпус дав наказ підготувати списки потреб по всіх спорудах цивільного захисту та укриттів, які є на балансі комунальної форми власності.

“Потрібно усвідомлювати, що в нас не було жодного фінансування та можливості для даних робіт. Будемо виконувати усі дії, аби мати можливість розширити фонд та привести до ладу дані споруди” – зазначив мер міста.

УЖК не маючи коштів, все ж відреагували та допомагають впорядкувати будинки. На їхньому балансі знаходиться дві цивільні споруди. Як розповів Микола Лукашук, з лютого місяця працівники вивозили сміття, проте мешканці все одно кидають його на сходи.

“Двірник кожного дня прибирає. Головна проблема по цьому приміщенні – це каналізація та водовідведення, там потрібна заміна труб. Та тут заборгованість по теплокомуненерго, водоканал та УЖК-1”, – додає керівник УЖК-1.

Працівники на початку червня встановили каналізацію – унітази, умивальники. У травні уклали договір, аби залити бетонне покриття, проте через затримання коштів, аж в липні проплатили пісок та щебінь. Ремонтні роботи по підлозі та сходам повинні розпочатись на наступному тижні.

Коли зайшли в укриття, там було по щиколотки води: рятувальники проінспектували стан захисних споруд у Нововолинську | Новини Нововолинська

Джерело