Опалювальний сезон буде важким: у Нововолинську за 23 млн грн з’являться ще дві котельні на твердому паливі | Новини Нововолинська

Опалювальний сезон буде важким: у Нововолинську за 23 млн грн з’являться ще дві котельні на твердому паливі | Новини Нововолинська

Опалювальний сезон в Україні буде досить важким. Українців вже попередили, що там де він почнеться, температура у квартирах може бути нижчою, ніж зазвичай. Газ доведеться економити. Нововолинськ активно готується до зими, облаштовують дві котельні на твердому паливі.

Комунальні заклади територіальної громади готуються до опалювального сезону. Про це розповів мер Нововолинська на брифінгу.

По всіх котельнях комунального підприємства теплокомуненерго проведено ремонтні роботи, замінено аварійні ділянки теплових мереж. Також тепловики провели ревізію та часткову заміну запірної арматури.

Міська влада розробляє рекомендації для ОСББ, УЖКа та мешканці, як вони можуть утеплити будинки. Адже в країні ситуація з опалювальним сезоном – напружена, потрібно максимально впроваджувати енергоощадні заходи.

Щоб зменшити залежність від газу Нововолинськ придбає 4 твердопаливних котли. Вони будуть розміщуватись на котельні 15-го мікрорайону та котельні 66-го кварталу. Це дасть можливість зекономити до 1 мільйона метрів кубічних газу.

Вартість робіт по реконструкції котелень складає близько 23 мільйони гривень, 3,5 мільйона – німецькі грантові кошти, 7 мільйонів – виділять з бюджету міста, решта – це кошти підприємства «Нововолинськтеплокомуненерго».

Проєкт хочуть завершити до кінця року. Уже готові бетонні роботи, підписано контракти з фірмою, яка буде постачати комплектуючі та котли, виділений перший транш коштів.

Також в опалювальний період 2022-2023 буде запущена в експлуатацію модульна котельня на 6-му мікрорайоні. Це допоможе зменшити споживання газу та зекономити до 2 млн гривень на рік.

Мер розповів, що не критичною, але загрозливою є ситуація із передачею у комунальну власність міста чотирьох твердопаливних котелень, які перебували в оренді в одного підприємця.

“Там є ризик того, що вони не розпочнуть роботу вчасно. І можуть зірвати опалювальний період в установах і організаціях, які вони обслуговують. Бо орендар не підписує акти приймання-передачі. Він ігнорує всі законні вимоги органу місцевого самоврядування.

Минулого року ми повністю були залежні від газу, і якщо ми виходимо за ліміти, його доводиться купувати по 80 грн за 1 метр кубічний”, – зазначив Карпус.

Йде мова про котельні, які подають тепло у лікарню, приміщення поліції, ліцей № 7, садочок №6, ліцей №5 та садочки №5 та № 9. Для пришвидшення процесу передачі залучені правоохоронні органи.

Джерело