«Вільний мікрофон»: чи використовують нововолинці світловідбивачі в темну пору доби та як реагують на штраф | Новини Нововолинська

«Вільний мікрофон»: чи використовують нововолинці світловідбивачі в темну пору доби та як реагують на штраф | Новини Нововолинська

З початку 2023 року на Волині поліція почала штрафувати пішоходів, які не використовували сітловідбивальні елементи на одязі в темну пору. БУГ поспілкувався з мешканцями Нововолинська, аби дізнатись їхню думку щодо цього.

У зв’язку з ракетними обстрілами критичної інфраструктури, вуличне освітлення в Нововолинську працює вранці та ввечері у певні години лише на тих вулицях, де у той час немає відключень електроенергії. Тому водії у темну пору доби майже не помічають пішоходів на проїжджій частині.

Особа, яка рухається поза межами пішохідного переходу або узбіччю без сітловідбивальних елементів, таким чином створює аварійну ситуацію на дорозі. Байдужим на свою безпеку пішоходам, у разі ігнорування вимог, загрожує штраф розміром 255 гривень.

Згідно з опитуванням, більшість нововолинців таки дотримуються правил та є свідомими мешканцями міста. Люди розповіли, що купують наліпки, жилети та інші світловідбивальні елементи у магазинах не лише для себе, але й усієї родини.

Жителі Нововолинська також додали, що коли затримуються на прогулянці та змушені повертатись додому уже з заходом сонця, не маючи при собі світловідбивачів – вмикають ліхтарик на телефоні, аби водій мав змогу вчасно помітити пішохода.

Як розповів начальник СРПП Нововолинського відділення поліції №1 Андрій Яшнюк, в законі України описано, що до учасників дорожнього руху відносяться й пішоходи. У четвертому розділі правил дорожнього руху передбачено, що також є вимоги до пішоходів, які перебувають у темну пору доби на проїзній частині.

Поліцейський зазначив, що у Нововолинську є проблема з дотриманням даних вимог, тому правоохоронці проводять профілактичні бесіди, роз’яснювальну роботу серед населення. У темну пору доби пішоходи повинні розміщувати на одязі сітловідбивальні елементи, стрічки або жилети.

Пішоходи у разі даного порушення можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності за такими статтями КУпАП:

ч. 1 ст. 127 (Не виконання правил дорожнього руху) КУпАП — штраф 255 грн.ч. 3 ст. 127 (Порушення правил дорожнього руху, скоєного у стані сп’яніння) КУпАП — штраф 680 грн.

До прикладу, нещодавно правоохоронці склали протокол на п’яну пішохідку, яка йшла по дорозі та спричинила ДТП у Нововолинську 14-го січня. Водій автомобіля Фольксваген, щоб об’їхати жінку, з’їхав у кювет. На неї склали протокол за ч.3 статті 127 КУпАП, порушення тягне за собою накладення штрафу в розмірі сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 гривень).

Зокрема, в центрі міста, навіть у світлу пору, більшість мешканців пересувались з наявними світловідбивачами елементами, інші ж підтримали впровадження штрафів в разі порушення. Опитуваним БУГ подарував наліпки, охочі ж матимуть змогу придбати світловідбивачі у місцевих магазинах.

Джерело