За перше півріччя 2022 року бюджет Нововолинської громади перевиконано на понад 5 мільйонів | Новини Нововолинська

За перше півріччя 2022 року бюджет Нововолинської громади перевиконано на понад 5 мільйонів | Новини Нововолинська

В умовах воєнного стану за перше півріччя 2022 року обсяг бюджету Нововолинської територіальної громади склав майже 236 млн гривень, з них загальний фонд 224 млн грн, соціальний – 11 млн.

Про це 21-го липня на засіданні виконкому повідомила начальниця фінансового управління Галина Бурочук.

Виконання бюджету в умовах воєнного стану за перше півріччя 2022 року забезпечено на 103,5% до помісячного розпису доходів та бюджетних призначень, перевиконання склало 5,18 млн гривень.

Надходження власних доходів склало майже 137 млн грн, що становить 51,5% до затверджених річних призначень з врахуванням внесених змін. У порівнянні з періодом минулого року доходи загального фонду до бюджету територіальної громади збільшились на 17,8% або 20,7 млн гривень.

Забезпечено надходження у звітному періоді основного бюджетоутворюючого платежу – податку на збір та доходи фізичних осіб, що складає в обсягах бюджету майже 70% або по показниках понад 91 млн гривень. Приріст минулого року становив 19,7 млн.

Негативний вплив на виконання бюджету справляє стан розрахунків з бюджетом платників податків, однак податковий борг у зв’язку з введенням воєнного стану на 24-те лютого за даними податкових органів складав майже 21 млн гривень.

Базова дотація з державного бюджету надійшла в повному обсязі в сумі 22,3 млн гривень. Субвенцій та дотацій з державного та обласного бюджетів по загальному фонду поступило на понад 65 млн гривень.

До спеціального фонду надішли кошти у сумі 11,4 млн грн, в тому числі надходження бюджетних установ – 10 млн грн. До бюджету розвитку надійшли кошти від приватизації майна та продажі землі у сумі 1,8 млн гривень, при затвердженому річному бюджетному призначенні з врахуванням змін 7 млн гривень.

Рівень виконання доходів загального фонду бюджету територіальної громади забезпечило фінансування бюджетних видатків на 47% до затверджених річних бюджетних призначень. На фінансування передбачених у бюджеті заходів спрямовано коштів загального фонду в сумі 201,7 млн гривень. При цьому 60,9% витрат профінансовано шляхом власних надходжень, 39,1% – дотацій та субвенцій з державного і обласного бюджетів.

На фінансування соціально-культурної сфери та соціального захисту населення спрямовано кошти у сумі 160,9 млн гривень, що на 5 млн гривень більше ніж за відповідний період минулого року.

В загальних витратах бюджетних установ основною статтею являється заробітна плата – 80,1%, по енергоносіях – 15,4% та інші витрати – 4,5%.

В загальних видатках бюджету видатки на фінансування установ та закладів освіти склали – 64,5%, охорони здоров’я – 3,7%, соціальний захист та соціальне забезпечення – 4,0%, ЖКГ – 7,8%, культури і мистецтва – 5,2%, фізичної культури та спорту – 2,4%, управління – 11,1%, інші 1,3%.

На розвиток комунального господарства по благоустрою територіальної громади було спрямовано понад 15 млн грн. Виконано робіт по ремонту доріг на – 761,6 тис. гривень, що на 124,5 тис. гривень більше, ніж за відповідний період минулого року.

Станом на 1-е липня 2022 року в зв’язку з особливостями бюджетного процесу в умовах воєнного стану кредиторська заборгованість по загальному фонду бюджету становить 197,4 тис. гривень та по спеціальному фонду – 5807,3 тис. гривень.

Джерело