Єврокомісія надасть Україні 9 млрд євро

Єврокомісія надасть Україні 9 млрд євро

Деталі програми відновлення України в ЄС поки що не називають

Влада ЄС готує для України макрофінансову допомогу на цей рік, а також програму відновлення країни.

Єврокомісія має намір виділити Україні цього року макрофінансову допомогу у розмірі до 9 млрд євро, повідомила в середу, 18 травня, глава ЄК Урсула фон дер Ляєн.

За її словами, ці кошти буде виділено на короткострокову перспективу для «існуючих потреб, щоб підтримати уряд, державний бюджет».

Також фон дер Ляєн заявила, що Євросоюз має намір очолити зусилля, спрямовані на реконструкцію повоєнної України.

«Ми повинні думати про завтрашній день, щодо більш об’ємних зусиль, спрямованих на реконструкцію. ЄС має відповідальність і стратегічний інтерес у тому, щоб очолити ці зусилля щодо реконструкції. Сьогодні ми розробили принципи, як побудувати такі можливості, таку платформу. Принципи реконструкції мають поєднувати інвестиції та негайні реформи», — заявила вона.

Глава ЄК висловила впевненість, що «з часом ця комбінація реформ та інвестицій підтримуватиме Україну в просуванні на її європейському шляху». «Це дуже важливо для процесу вступу», — наголосила політик.

Фон дер Ляєн повідомила, що буде схвалено план, в якому «будуть відображені потреби, визначені Україною».

«План буде спрямований на ключові сфери реформ, такі як антикорупційна, адміністративні можливості, верховенство права, незалежність судової системи. І, звісно, ​​має бути надійно закріплений зелений та цифровий перехід та фундаментальні європейські цінності», — сказала вона.

Крім того, глава Єврокомісії повідомила, що ЄС не буде «єдиним вкладником у ці зусилля».

«Тому, як частину цього плану, ми пропонуємо платформу реконструкції, платформу, яку очолять спільно Україна та Європейська комісія та яка збере разом вклади держав-членів, фінансових донорів, міжнародних донорів, міжнародних фінансових інституцій та інших партнерів-однодумців. Мета цієї платформи — домовитися про напрям розвитку і гарантувати максимум синергії всіх зусиль. Ці інвестиції допоможуть Україні повстати сильнішою, стійкішою з руйнівної ціни, яку завдала путінська армія», — заявила вона.

За даними ЗМІ, програму під назвою Відбудувати Україну в ЄС планують затвердити вже 18 травня.

Джерело