Більше 30 млн людей перебувають за крок від голодної смерті — ООН

Експерти озвучили тривожні дані.

Так стверджують у своєму новому дослідженні експерти Організації Об'єднаних Націй. У найближчі кілька місяців кількість голодуючих може різко зрости більш ніж в 20 країнах, інформує Ukr.Media.

Про це йдеться у звіті про осередки голоду, опублікованому структурами ООН — продовольчою і сільськогосподарською організацією (FAO) і всесвітньою продовольчою програмою (WFP).

Експерти стверджують, що з надзвичайним рівнем гострого голоду на планеті борються 34 мільйони людей. Відповідно до Комплексної класифікації фаз продовольчої безпеки (IPC), вони знаходяться «в одному кроці від голоду».

Гострий голод викликаний військовими конфліктами, кліматичними потрясіннями і пандемією коронавірусу. А в деяких місцях ситуація ускладнюється навалою пустельної сарани.

Масштаби страждань викликають тривогу, вважає генеральний директор FAO Цюй Дун'юй. За його словами, сьогодні необхідно докласти всіх зусиль, щоб врятувати життя, зберегти засоби людей до існування і запобігти ще більш критичну ситуацію.

Які країни найбільше постраждають від глобального голоду?

Список країн, які зіткнулися з катастрофічним рівнем гострого голоду, очолили Північна Нігерія, Ємен і Південний Судан.

Більшість гарячих точок, зазначених у звіті, знаходяться в Африці. Однак деякі розташовані в інших регіонах. Наприклад, в Афганістані — в Азії, Сирії та Лівані — на Близькому Сході, Гаїті — в Латинській Америці і Карибському басейні.

Латинська Америка є регіоном, який найбільш сильно постраждав від економічної кризи. За словами експертів, цей регіон надзвичайно повільно відновлюється. У той час як на Близькому Сході Ємен, Сирія і Ліван зазнали серйозних збитків через швидке знецінення валюти і інфляції, яка посилилася.

З квітня по липень з гострою нестачею продовольства зіткнуться понад 7 мільйонів жителів Південного Судану. А до червня подібне лихо наздожене і понад 16 млн. єменців.

Така ж проблема назріє в Буркіна-Фасо, Афганістані, Демократичній Республіці Конго, Ефіопії, Гаїті та Сирії.

За словами виконавчого директора WFP Девіда Біслі, щоб не дати мільйонам людей померти від голоду "необхідні три речі": припинення бойових дій, розширення доступу до вразливих громад і збільшення обсягів пожертвувань.

Раніше FAO і WFP заявили: на запобігання голоду у світі потрібно виділити 5,5 млрд доларів. Ці кошти необхідні для гуманітарної продовольчої та фінансової допомоги найбільш незахищеним категоріям населення Землі.