Ціль №1. Як ЗСУ можуть дістати до Кримського мостуСюжет

Ціль №1. Як ЗСУ можуть дістати до Кримського мостуСюжет

Фото: Росавтодор Україна хоче вдарити по Кримському мосту

Українське керівництво каже, що вдарить по «будові віку» окупантів, як тільки з’явиться можливість. Експерти розійшлися на думці.

Генерал-майор ЗСУ Дмитро Марченко, який керував обороною Миколаївської області, заявив, що після отримання обіцяної Заходом зброї буде завдано удару по мосту, що веде з Росії в окупований нею український півострів Крим. Українські розвідники отримали технічну документацію Керченського мосту, що полегшить завдання. розповідає подробиці.

«Керченський міст має бути знищено»

Керченський міст, який Росія побудувала після анексії Криму та назвала Кримським, буде ціллю номер один для Збройних сил України після отримання обіцяної зброї, заявив генерал-майор ЗСУ Дмитро Марченко в інтерв’ю Крим.Реалії цього тижня.

«Так, це сто відсотків [Керченський міст — одна з цілей]. Це не секрет ні для їхніх військових, ні для наших військових. Ні для їхніх цивільних, ні для наших цивільних. Це буде ціль номер один для поразки… Ми як би основну «Кишку» підтягування резервів просто повинні обрізати. Як тільки обріжеться ця «кишка», у них почнеться паніка», — сказав він.

Марченко наголосив, що «ті, хто бігав у Сімферополі та Криму з російськими прапорами, швиденько дістануть українські та бігатимуть з українськими». «На жаль, населення там таке», — наголосив генерал-майор.

Також, за словами Марченка, після отримання зброї, обіцяної Заходом, українським військам вдасться розпочати контрнаступ і закінчити його до кінця літа. «Нам просто потрібно добити, у нас є темп, у нас є бажання, просто дайте нам трохи озброєння і ми це зробимо», — сказав він.

Аналогічні заяви раніше вже робили офіційні особи України. У квітні секретар РНБО Олексій Данілов не відкидав завдання удару по Кримському мосту, якщо буде така можливість.

Тоді в Офісі президента та МВС зазначили, що такої можливості Україна не має. При цьому екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант Ігор Романенко говорив, що Україна, можливо, і не може зруйнувати весь Керченський міст, але теоретично в потрібний момент може вдарити, наприклад, коли по ньому йдуть війська окупантів.

16 червня у Головному управлінні розвідки Міноборони України заявили про отримання «докладної технічної документації» Керченського мосту та опублікували його «для загального ознайомлення та вивчення».

У документі вказана докладна інформація про рельєф місцевості, дорожнє покриття, опори мосту, протизсувні конструкції, заїзди-з’їзди та всю інфраструктуру комплексу.

 

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що Україна має знищити міст через Керченську протоку, яка є головним механізмом, що дозволяє Росії зберігати посилену військову присутність у Криму і завдавати ударів по материку.

«Те, що Керченський міст має бути знищено — у цьому жодного сумніву немає. Це обов’язкова умова, щоб наблизити визволення України загалом та Криму зокрема. Це військова необхідність», — сказав Чубаров.

Про це говорять не лише в Україні. На початку червня в газеті New York Post вийшла колонка із закликом негайно знищити Керченський міст.

«До кінця літа Москва, можливо, повністю убезпечить свій сухопутний міст у Крим. Це мало б катастрофічні наслідки. Російське сухопутне сполучення дозволить Путіну контролювати узбережжя Чорного моря від Криму до Грузії. Українські військові мають зупинити його», — йдеться у матеріалі.

Автор констатує, що зробити це можливо лише в тому випадку, якщо адміністрація президента США Джо Байдена «виявить готовність остаточно і належним чином протистояти Росії».

«З сухопутним мостом Москва може стабільно поповнювати запаси сил і атакувати західну Україну. Цей сухопутний міст через Донбас також дозволить Росії зрештою захопити Одесу. Що можна зробити, щоб Росія не закріпила за собою кримський сухопутний міст? Початком може стати руйнація мосту через Керченську протоку», — сказано у статті NYP.

Щоб впоратися з цим Україні, необхідні ракети великої дальності і набагато більша авіаційна потужність, що забезпечується безпілотниками та винищувачами. Підійдуть або МіГ-29 та Су-24, або старі американські F-14 та F-16.

«Звичайно, це пов’язано з ризиком. Ніхто не хоче ширшої війни. Проте нерішучість Заходу має ненавмисні наслідки у вигляді затягування конфлікту, який і без того є більш ніж дорогим та досить небезпечним», — пише автор.

Що кажуть експерти про удар по Керченському мосту

Руйнування мосту через Керченську протоку стало національною ідеєю, вважає військовий експерт Олег Жданов. Але руйнувати його не потрібно, та й навряд чи вдасться, зазначив він.

«Карфаген має бути зруйнований… Але я не думаю, що його потрібно руйнувати. Його потрібно пошкодити — як залізничну частину мосту, так і автомобільну — для того, щоб він не зміг виконувати основну функцію. Для того, щоб не здійснювалося ні залізницею, ні автомобільним шляхом підживлення російських військ через цей Кримський міст із материкової Росії», — сказав він в ефірі Радіо НВ.

Керченський міст відіграє дуже важливу роль для окупанта – це основна логістична «артерія» від Росії до окупованого Криму, тому його посилено охороняють, сказав військовий експерт Олександр Коваленко в ефірі Єдиного марафону у четвер.

Проте обіцяні Заходом ракети діють не далі 300 кілометрів, тому ЗСУ необхідно просунутися набагато південніше.

«Найкращий випадок, коли ми можемо ставити ультиматум, коли ми майже повністю деокупуємо Запорізьку область. У цей час ми зможемо використати зброю, яка справді зможе знищувати цей міст», — стверджує експерт.

Проте військовий експерт Defense Express Іван Киричевський каже, що берегові ракетні комплекси Harpoon здатні знищити Кримський міст.

«Берегові версії ракетного протикорабельного комплексу Harpoon мають опцію ураження наземних цілей. Навіть якщо не знищити частину Кримського мосту, а знести частину автомобільного та залізничного полотна, міст втратить свою потрібність, оскільки не працюватиме як транспортна артерія», — заявив Киричевский в ефірі Еспресо.

Зазначимо, що 17 червня стало відомо, що ЗСУ підбили російський буксир Василь Бех, який намагався доставити на окупований острів Зміїний озброєння, запаси та особовий склад. Імовірно, по ньому вдарили ракетами Harpoon або Brimstone.

Незалежний експерт з питань містобудування та архітектури Віктор Гліба зазначає, що Керченський міст розрахований на те, що ним їздитимуть танкові дивізії у повному бойовому оснащенні.

За його словами, далеко не всякий удар призведе до проблем чи обвалення. Попадання має бути, що називається «ювелірним» — у найслабшу частину мосту.

«Потрібно бити по вузлових частинах і опорах. Можна заміновану баржу пустити і підірвати під цим мостом. Але потрапити ракетою в міст дуже важко», — каже він.

Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки центру Разумкова Олексій Мельник, у свою чергу, ставить питання про наслідки удару по мосту.

Ядерний удар все швидше — доповідь SIPRI

«Не хотів би виступати пророком, але якщо у нього (Путіна — ред.) є роздуми або будь-які плани щодо застосування тактичної ядерної зброї, це може стати тим тригером, який спонукає його до такого рішення. А те, що масований удар по центру, Києву, що матиме не стільки військовий сенс, скільки сенс помсти та гніву з боку Путіна. Тому тут суттєвий політичний ризик, який має оцінювати наше військове та політичне керівництво», — вважає експерт.

Про ризик застосування ядерної зброї у контексті ударів по всьому, що пов’язано з Кримом, раніше вже говорили українські експерти. Про це докладно у матеріалі ЗСУ зайдуть до Криму до кінця року.

Раніше у російських профільних медіа на військову тематику про перспективи отримання Україною пускових установок MLRS та HIMARS писали, що вони можуть стати «довгою рукою», якою ЗСУ дістануть до Кримського мосту.

Як окупанти захищають свій міст

Безпека мосту через Керченську протоку гарантована російськими військовими, заявив прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков. «Безпека Криму гарантована тими превентивними та тими додатковими заходами, які вживаються по лінії наших військових», — сказав він.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що плани України щодо руйнування Кримського мосту «зазнають повного краху». Водночас він зазначив, що російська влада уважно стежить за постачанням далекобійних озброєнь Україні, а збройні сили РФ беруть подібні погрози на замітку.

«Ну, ви знаєте, у нас все-таки армія відповідальна і всі ці погрози беруться на замітку – диму без вогню не буває, і я переконаний, що всі ці плани зазнають повного краху», — сказав він.

З перших днів за будівництвом Кримського мосту спостерігали сторожові катери прикордонної служби ФСБ Росії. А за маяком на мисі Ліхтар є радіотехнічний пост, з якого російські військові спостерігають з нього за тим, що відбувається в Керченській протоці, зокрема й за допомогою тепловізорів, повідомляють окупанти.

Військові судна РФ і зараз перебувають біля берегів Керчі. За словами колишнього першого заступника головкому Військово-морського флоту Росії, адмірала Ігоря Касатонова, до оборони мосту залучають спецчастини Чорноморського флоту РФ із Новоросійської бази.

У вересні 2016 року російські ЗМІ писали, що спецслужби РФ у Керченській протоці зазнали автономних надводно-підводних роботизованих комплексів Пінгвін, які нібито здатні виявляти вибухові пристрої та ворожих водолазів.

Для охорони мосту через Керченську протоку залучають і нове військове формування – морську бригаду Росгвардії.

Ціль №1. Як ЗСУ можуть дістати до Кримського мостуСюжет

Які кораблі охороняють Кримський міст / Крим.Реалії

Особливу увагу Росія приділяє системам протиповітряної оборони, що «закриває» Керченський міст. Після анексії окупанти вибудували цілу схему ППО.

У січні 2018 року в районі мису Фіолент біля Севастополя на бойове чергування заступили російські зенітно-ракетні комплекси С-400 Тріумф. У вересні такі ж комплекси розмістили й у Євпаторії.

У листопаді 2018 року біля Джанкоя на бойове чергування заступив четвертий новий дивізіон зенітно-ракетного комплексу С-400. А третій С-400 Тріумф з’явився у Керчі орієнтовно у жовтні-листопаді того ж року.

Ще один дивізіон росіяни розмістили неподалік від Керченського мосту – під Феодосією – у 2017 році.

Окрім С-400, Росія розмістила біля Криму кілька дивізіонів зенітних ракетно-гарматних комплексів Панцир-С та новий береговий ракетний комплекс Бал.

Джерело