Дніпровська вода: пити чи не пити

Якість води в Дніпрі і як зробити її придатною для пиття.

Річка Дніпро не дарма вважається головною водною артерією України, виконуючи безліч функцій – судноплавство, вилов риби, відпочинок і, безсумнівно, забезпечення питною водою українців, передає Ukr.Media.

Зараз воду з річки і дніпровських водосховищ використовують в якості питної близько 70% українців. Не дивно, що в даній ситуації особливо важливе значення повинно належати її якості.

Чим нижче за течією Дніпра, тим вода гірша

Українські вчені сходяться на думці, що якість води з Дніпра погіршується, хоча і раніше її не використовували без попереднього очищення і вже звичного всім хлорування. Однак за останні десятиліття її якість значно впала. Водопровідні очисні споруди не завжди можуть запобігти потрапляння в питну воду значної кількості неорганічних та органічних забруднюючих речовин, спільна дія яких на організм людини, особливо в умовах несприятливої радіаційної ситуації, що створює загрозу здоров'ю населення.

Основну роль у погіршенні якості питної води з Дніпра, безперечно, відіграє його забруднення промисловими стоками. Так в дніпровських водосховищах — Київському, Каховському, Кременчуцькому і Дніпродзержинському вміст важких металів деколи перевищує норму в 80 разів. У притоках ж Дніпра — Прип'ять, Тетереві, Ірпені, Десні та інших — вміст заліза, марганцю і міді перевищує норму, в деяких випадках, 18, 57 і 40 разів відповідно.

Так, Дніпродзержинське і Дніпровське водосховища скидається велика кількість стічних вод низки великих підприємств. Найбільше забруднює Дніпро Дніпродзержинське виробниче об'єднання «Азот». Щороку це підприємство скидає близько 10 мільйонів. куб. м стічних вод, у тому числі близько 7 мільйонів. куб. м — без очищення. Основні забруднюючі речовини — азот, залізо, карбамід, зважені частинки.

Близько 3 мільйонів. куб. м неочищених стоків скидає меткомбінат ім. Дзержинського. Крім того, це підприємство скидає у Дніпро понад 100 мільйонів. куб. м стоків. Основні забруднювачі — органічні речовини, нафтопродукти, ціаніди, роданіди, залізо, амонійний азот. Меткомбінат займає друге місце в Україні за обсягом забруднення води.

Крім цих підприємств, у річку Дніпро скидаються стоки Аульський водовід (1,5 мільйонів. куб. м), міськводоканалу Дніпродзержинський (37 мільйонів. куб. м), Придніпровський хімзавод (375 мільйонів. куб. м) і ряд інших.

Впливають на якість води та інші фактори, наприклад, цвітіння річок і водойм, що у випадку з Дніпром останнім часом помітно особливо яскраво.

Також джерела забруднення водних об'єктів різняться залежно від регіону. Так, у Центральній Україні, де протікає Дніпро, це різноманітні добрива. «Дуже сильно забруднює воду сучасне сільське господарство. Пестициди потрапляють у ґрунтові води, а потім у річки і водойми. Тому більшість водойм сильно цвітуть, в цьому їм допомагає сільськогосподарська хімія» — зазначає активіст Максим Ткаченко.

Як наслідок, якість питної води знижується і, незважаючи на попередню очистку, все одно на думку вчених залишається недостатнім.

«Якість води в Дніпрі викликає занепокоєння й тому, що річка використовується для питних потреб 70-80% населення України. Станції водопідготовки на Дніпрі були побудовані ще 40-50 років тому, і були розраховані на більш високу (1-2 клас) якість вихідної води, ніж те, яке ми маємо зараз (3-4 клас). Для Києва, який має водозабір на Дніпрі нижче Вишгорода та Київського водосховища, значні ризики забруднення вихідної дніпровської води пов'язані зі станом води у водосховищі, особливо під час «цвітіння» у верхньому б'єфі, або після тривалих дощових періодів, коли зливові стоки Вишгорода створюють реальну загрозу безпеки питної води Києва», — говорить координатор напрямку «Питна вода та санітарія» Анна Цвєткова.

«Сьогодні в країні практично не залишилося джерел водопостачання 1-ї категорії якості, — розповідає голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко. — Практично всі водойми за рівнем забруднення наблизилися до 3-ї категорії».

В цілому ж, як кажуть вчені, забрудненість вод Дніпра, а значить і питної води, посилюється.

Очищення не покращує якість води в Дніпрі

Зрозуміло, спочатку пити не можна жодну річкову воду, і вона обов'язково проходить очищення. Так, кияни отримують воду з двох річок — Дніпра і Десни.

Природний стан обох річок поступово змінюється. Так у грудні 2017 року спостерігалося погіршення якості води в річці Десна: підвищення забарвленості з 20 до 29 градусів, окислення з 4,8 до 6,0 мг/дм3, заліза з 0,28 до 0,51 мг/дм3 і каламутності з 1,5 до 2,8 мг/дм3. І деяке поліпшення показників води річки Дніпро: незначне зниження забарвленості з 44 до 40 градусів, окисленияс 10,3 до 9,6 мг/дм3, і фітопланктону з 15810 до 2584 кл/см3.

На першому етапі воду освітлюють і очищають від дрібних забруднень — частинок глини, сполук кремнію, алюмінію, заліза і мікроорганізмів. Все це відбувається за допомогою відстоювання, фільтрування і коагуляції – забруднення випадають в осад, який потім видаляється.

Потім починається процес знезараження та знебарвлення води. Знезаражують воду в Україні переважно за допомогою рідкого хлору, хлорного вапна або озону. Для того, щоб пом'якшити воду використовується вапно, а для того, щоб зменшити кількість заліза, її збагачують киснем. На одному з останніх етапів обробки на водоочисних спорудах воду позбавляють від елементів, які дають неприємний смак і запах. Для цього застосовують активоване вугілля, озон, діоксид хлору або перманганат калію та спеціальні фільтри.

Проте вчені і технологи в один голос визнають, що всі ці заходи часто зводяться нанівець станом водопровідних мереж, з яких потім вода централізовано надходить у домівки українців.

Відбувається це із-за того, що багато водопровідних мереж експлуатуються десятиліттями і часто мають лише легкий ремонт. Незамінені вчасно труби починають руйнуватися, від них відокремлюються частинки металу, що потрапляють у воду і погіршують її хімічний склад. Також метал в трубах з часом окислюється і віддає цю властивість і водопровідній воді.

Поліпшення якості води в Дніпрі — комплексне рішення

Способів поліпшити якість питної води в Україні досить багато і, здавалося б, очевидний з них — поліпшити якість водопровідних мереж. Поряд зі значним фінансуванням на одноразову заміну мереж водопостачання, якого у держави і місцевих бюджетів може просто не виявитися коштів, це не вирішує проблеми погіршення якості питної води в річках, звідки беруть воду.

З точки зору поліпшення якості питної води в Дніпрі необхідні способи повністю збігаються з пропозиціями вчених про порятунок Дніпра від перетворення в болото.

1) введення тимчасового мораторію на використання фосфатовмісних сполук;

2) порушення питання на державному рівні про реконструкції основних очисних споруд;

3) проведення очищення водойм;

4) введення заборони на намивання піску;

5) відновлення природного русла річки шляхом демонтажу всіх ГЕС і ГАЕС – самий суперечливий шлях, так як держава, навпаки, намагається розширити випуск електроенергії з відновлюваних джерел.

Поліпшення стану Дніпра автоматично підніме і якість питної води, що укупі з її очищенням і транспортуванням нових водопровідних мереж повинне поліпшити стан питної води і вирішити цю проблему. Правда в яку суму обійдеться рішення цього питання, скільки часу це займе — абсолютно невідомо.