Допомога авіації. Зеленський про новий бюджет США

Допомога авіації. Зеленський про новий бюджет США

Фото: Getty Images В оборонному бюджеті США йдеться про навчання українських пілотів на винищувачах F-15 та F-16, які Україна запитувала з початку повномасштабного вторгнення

Проект нового оборонного бюджету Сполучених Штатів передбачає розширення військової допомоги для України.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що оборонний бюджет США передбачатиме додаткову допомогу Україні, зокрема для авіації. Він подякував «американському народу, президенту Байдену, Конгресу» за підтримку.

За словами українського президента, за останні два тижні Україна отримала від США три мільярди доларів.

«США готують оборонний бюджет на новий фінансовий рік з додатковою допомогою для України, зокрема йдеться і про розширення можливостей нашої військової авіації», — сказав Зеленський у відеозверненні.

Ленд-ліз: Київ сам вибиратиме зброю

Він наголосив, що підтримка США посилить оборонний потенціал України.

Нагадаємо, палата представників Конгресу США напередодні схвалила проект оборонного бюджету на рекордні 840 мільярдів доларів. Він, зокрема, передбачає 100 мільйонів доларів на навчання українських льотчиків на американських винищувачах F-15 та F-16.

Зазначимо, що за ленд-лізом США Україна теоретично може отримати багатофункціональні легкі винищувачі четвертого покоління F-16 C/D.

Тепер свою версію проекту розгляне Сенат. Після цього дві палати мають узгодити оборонний бюджет. Раніше про нього докладно розповіла український посол у США.

Джерело