Гаубиці від Заходу. Що отримають «боги війни» ЗСУСюжет

Гаубиці від Заходу. Що отримають "боги війни" ЗСУСюжет

Фото: flickr Ministry of Defence USA Америка та Австралія передали Україні гаубиці M777

Українська армія найближчим часом отримає сотні артилерійських установок із «натовським» калібром.

  Західні партнери почали передавати Україні важке озброєння, зокрема гаубиці. Серед них є системи М777 із снарядами «натовського» стандарту.   Артилеристів називають «богами війни» і нові гаубиці можуть вплинути на перебіг битви з російськими окупантами. розповідає про подробиці.      

Чим постачають українських артилеристів

  Більше половини з 90 обіцяних Сполученими Штатами гаубиць M777 вже перебувають в Україні, заявив речник Пентагону Джон Кірбі на брифінгу напередодні ввечері.   Він зазначив, що 50 українських військових уже пройшли навчання, необхідне для використання зброї, і після повернення в Україну «тренуватимуть своїх товаришів».   Міноборони США також опублікувало фотографії, як 155-мм гаубиці вантажать для відправки в літак C-17 Globemaster III на резервній авіабазі March у Каліфорнії.

  Про відправку в Україну важкого озброєння президент США Джо Байден розповів 21 квітня, повідомляючи про надання 800 мільйонів доларів на військову допомогу українській армії. Про це докладно — у матеріалі Критичне вікно.   У пакеті допомоги від США є і 144 тисячі боєприпасів «натовського» стандарту 155 мм, а також тягачі для транспортування гаубиць. «Цього буде достатньо, щоб забезпечити артилерією п’ять українських батальйонів для можливого застосування на Донбасі», — наголосив речник Пентагону.   Допомога артилерією та боєкомплектом до неї – саме те, про що Україна роками просила у західних партнерів та фактор, який може реально вплинути на перебіг війни Росії проти України.   «Ствольна і реактивна артилерія, як і раніше, виконує левову частку роботи. Більшість колісної техніки [росіян] — вражена саме артою. Саме вона дозволяє швидко розірвати тактичний тил противника, обвалити поставки, ізолювати поле бою, зламати оборону», — пояснює військовий оглядач Кирило Данильченко і називає М777 «одними з найкращих у своєму класі».   М777 – це надлегкі польові гаубиці британського виробництва – їх вага становить 4,2 тонни, що значно менше від аналогів та спрощує їх транспортування. Досягнення такої ваги стало можливим завдяки використанню конструкції титанових елементів.   Перевозити М777 можуть навіть транспортні гелікоптери або конвертоплани СV-22 Osprey. Україні, втім, очевидно, потрібно розраховувати на традиційніші способи наземного транспортування, і тут знадобляться тягачі в комплекті.

Гаубиці від Заходу. Що отримають "боги війни" ЗСУСюжет

flickr Ministry of Defence USA   Відмінність гаубиці від гармати полягає в тому, що вона зазвичай веде вогонь не прямим наведенням, а навісними пострілами – тому стволи у гаубиць часто коротші і на більшості зображень під час бойового застосування спрямовані вгору.   Дальність ефективного вогню М777 становить 24 кілометри. Дальність можна збільшити до 40 км, якщо використовувати реактивні керовані снаряди M982 Excalibur. Чи будуть такі снаряди у постачанні Україні — не відомо.   Для обслуговування розрахунку М777 необхідно п’ять артилеристів, тоді як радянським Мсті та Гіацинту потрібно вісім бійців. Дає два постріли за хвилину при стандартній скорострільності і п’ять пострілів за хвилину терміном до двох хвилин при інтенсивній скорострільності.   Американські військові використали ці гаубиці в Іраку та Афганістані, а одне з останніх бойових застосувань – битва за сирійське місто Аль-Багхуз Фавкані, в якій сирійські повстанці за підтримки M777 вибили звідти ІДІЛ.   «Таке важке озброєння, як артилерія, стає ключовим у битві за східний регіон України Донбас. Його відносно рівнинний рельєф підходить для того, що військові називають маневреною війною, — переміщення танків та інших наземних військ за підтримки далекобійного озброєння», — пише оглядач агентства AP Роберт Барнс.   На додачу США відправляють мобільні радіолокаційні станції AN/TPQ-36. Ці засоби контрбатарейної боротьби визначають траєкторією ворожих снарядів, де знаходиться противник, і передають його координати артилеристам або операторам реактивних систем залпового вогню.   Від С-300 до Bushmaster. Нова зброя для України   Окрім Сполучених Штатів, гаубиці M777 Україні поставила Канада. Крім чотирьох із 37 гаубиць, що є, Канада передала партію високоточних снарядів Excalibur з GPS-наведенням. Кожен такий снаряд коштує близько 112 тисяч доларів, пише CBS News.   Західні партнери передають Україні і інші гаубиці. Так, президент Франції Емманюель Макрон розповів про відправлення 12 самохідних артилерійських установок Caesar зі снарядами 155 мм.   Caesar стріляє на 42 кілометри звичайними снарядами та на 50 кілометрів — реактивними. Його боєкомплект складає 18 пострілів, а екіпаж – п’ять людей. Випускає шість снарядів за хвилину. Побудований на повнопривідному триосному шасі Renault Sherpa 10 (6х6).

  Самохідні гаубиці приїдуть із Британії. Вже наступного тижня у Великій Британії відправлять в Україну 20 систем AS-90 калібру 155 мм. Крім самих знарядь, британці передадуть українській стороні повний боєкомплект цих гармат.   За даними порталу Express.co.uk, ці установки передадуть Україні зі складу ЗС Великої Британії. Разом із знаряддями, в Україну прибудуть фахівці, які навчать українських військових правильно поводитися з новою технікою та використати її потенціал максимально.   AS-90 можуть вражати супротивника з відривом до 30 кілометрів. Щоб випустити три снаряди, йому потрібно менше десяти секунд. За рахунок гусеничного полотна ці бойові машини мають гарну прохідність та маневреність. Броня AS-90 здатна захистити екіпаж від обстрілу бронебійними снарядами.

  Також Велика Британія передає ЗСУ «невелику кількість» бронетранспортерів Stormer, оснащених пусковими установками для зенітних ракет Starstreak, для посилення ППО України.   Міністр оборони Бен Уолл зазначив, що ракети Starstreak вже були розгорнуті та використовувалися в Україні протягом останніх трьох тижнів.   Нідерланди поставлять Україні самохідні гаубиці Panzerhaubitze 2000. Вони використовувалися до 2001 року, після чого було відправлено на зберігання, а потім виставлено на продаж, але покупець не знайшовся.   Нідерланди мають 15 Panzerhaubitze 2000, ймовірно, вони всі вирушать в Україну. Дальність ефективного вогню боєприпасами з покращеною баллістикою – 47 кілометрів, для активно-реактивних – до 67 кілометрів. Калібр – 155 мм. Відстрілює 12 снарядів за хвилину. Це найпотужніша САУ з наданих Україні.   Panzerhaubitze 2000 має цифрову систему управління вогнем з радаром для вимірювання швидкості снарядів. А також можливість виробляти MRSI (Multiple round simultaneous impact) із серією пострілів, що потрапляють до супротивника одночасно. Показник MRSI для PzH 2000 – п’ять снарядів.

У середині квітня влада України направила офіційний запит уряду Німеччини на постачання 100 самохідних гаубиць Panzerhaubitze 2000 загальною вартістю 1,7 мільярда доларів, але канцлер Олаф Шольц затягує постачання Україні важкого озброєння.   Чехія ще два тижні тому погодилася відправити свої 152-мм самохідні гаубиці Dana ShKH vz. 77 та їх модернізований варіант – DANA M2. Окрім гаубиць, чехи дарують Україні чехословацьку версію Градів – RM-70.   Посильний внесок у боротьбу з Росією робить Польща, відправляючи в Україну радянські 122-міліметрові САУ 2С1 Гвоздика (дальність стрільби 15 кілометрів) та РСЗВ БМ-21 Град з максимальною дальністю стрільби до 21 кілометра.   З Естонії в Україну їдуть радянські гаубиці Д-30, що буксируються 122-мм, які вже стоять на озброєнні ЗСУ.   Бельгія обіцяє відправити ЗСУ 155-мм самохідні гаубиці M109A4BE – модифікацію M109A4. Про передачу Україні гаубиць також думають в уряді Італії та Словаччини.      

Ленд-ліз для України

  Україна може виграти війну проти Росії, якщо отримає достатню підтримку та озброєння від Заходу, заявив глава Пентагону Ллойд Остін 26 квітня на американській авіабазі Рамштайн, де відбулася зустріч міністрів оборони більш ніж 40 країн світу, зібрана з ініціативи США.   Її місію можна назвати історичною: глави оборонних відомств зібралися, щоб виробити стратегію постійної військової підтримки України в її опорі російському вторгненню.   За підсумками стало відомо, що Пентагон створює у німецькому Штутгарті центр управління для координації постачання військової допомоги Україні. Він керуватиметься американським військовим генералом і тісно співпрацюватиме з міжнародним координаційним центром донорів.   У центрі управління в Штутгарті працюють співробітники із США та 15 інших країн НАТО. Центр управління також управлятиме військовими вантажами з понад 40 країн, які надають допомогу Україні.   Тим часом, влада США готується ухвалити закон про ленд-ліз військової зброї для України. Востаннє аналогічна процедура діяла під час Другої світової війни. Наразі він також може стати вирішальним фактором у війні Росії проти України.   Ще до початку повномасштабного вторгнення Росії американська влада почала постачати Україні летальну зброю. Після початку агресії обсяги військових поставок суттєво збільшилися та досягли 3,7 мільярда доларів. Партнери через океан дають Україні не лише зброю та техніку, а й гроші на купівлю іншого озброєння.   Захід скупий. Економісти оцінили допомогу Україні У рази збільшити цю військову допомогу може закон про ленд-ліз для України. Сенат США одноголосно підтримав його 6 квітня. Далі слово щодо регламентного комітету, який розглянув документ 27 квітня. Але він набуде чинності, якщо його підтримає Палата представників, а потім підпише президент США Джо Байден.   У тексті документа йдеться про надання президенту США розширених повноважень щодо передачі або надання в оренду Україні оборонних виробів для «захисту цивільного населення від російського військового вторгнення» та інших цілей.   Також у документі зазначається, що будь-яка позика чи оренда оборонних виробів урядом України матиме умови повернення, відшкодування та погашення позики або оренди. Після ухвалення акта глава Білого Дому зобов’язаний протягом 60 днів установити прискорені процедури доставки озброєння.   Україна відреагувала на цей проект позитивно і заявила, що очікує на його якнайшвидше прийняття.   Крім того, як повідомив телеканал CNBC, посилаючись на високопосадовців Білого дому, Байден попросить у Конгресу 33 мільярди доларів на фінансування гуманітарної та військової допомоги Україні до вересня цього року.   Із цієї суми 20,4 мільярда буде виділено на військову допомогу, 8,5 мільярда спрямують на підтримку української економіки.      

Джерело