Хто залишиться без пенсій і субсидій після проведення автоматичної перевірки

Частина українців ризикує залишитися без державної допомоги та пільг.

Українцям, які отримують допомогу від держави належить перевірка. Це стосується навіть тих, хто отримує пенсії. Чиновники проведуть верифікацію за допомогою автоматичної бази даних, інформує Ukr.Media.

Під неї потраплять мільйони пенсіонерів, субсидіантів, студентів, матерів-одинаків.

Дана перевірка буде проходити в три етапи. Більш того, останній, може тривати ще три роки після того, як виплату скасували.

Яка ж інформація про людину буде зберігатися в реєстрі? Вона включає наступні пункти:

  • ПІБ, стать, дата і місце народження;
  • Паспортні дані та ІПН (якщо є);
  • місце реєстрації та фактичне проживання;
  • інформація з різних реєстрів (наявність нерухомості, машини, тощо);
  • скільки й де банківських рахунків відкрито і скільки коштів на них зберігається.

У разі, коли при отриманні пенсії дані були вказані неправильні або ж не правдиві, всі виплати можуть скасувати, більш того можуть змусити повернути їх державі.

Такий механізм працює досить просто. По-перше, чиновники, які знаходять порушення, передають інформацію органу, який проводив виплату. Вони у свою чергу перевіряють інформацію і приймають рішення про те, що гроші платили дійсно незаконно. В такому випадку порушник зобов'язаний повернути все «зайве» державі. Якщо ж відмовиться, то влада зможе через суд домогтися повернення матеріальної допомоги, яка виплачувалася незаконно. А також оплати судових витрат.

У зв'язку з цією ситуацією експерти радять пенсіонерам подбати заздалегідь про правдивість поданих даних в державну установу. Для цього потрібно вказувати інформацію про куплену машину, нерухомість і так далі.

Слід зазначити, що в Україні з 1 січня були значно підвищені пенсії близько 500 тис. військовим пенсіонерам. Більше того, приблизно 2 млн українців у зв'язку зі зростанням мінімалки повинні отримати надбавку. Також проведуть перерахунок пенсій для українців з великим стажем. Оскільки вони за законом мають право на виплату не менше 40% від мінімальної зарплати. Якщо говорити про 2018 рік, то це було 1489 грн, а з 1 січня 2019-го становить — 1669 гривень. Майже на 180 гривень більше.