Мінімальна зарплата в Україні може підвищитися до 7 тис. в липні

Разом з мінімалкою депутати пропонують підвищити і прожитковий мінімум.

Розмір мінімальної зарплати в Україні може бути збільшений з нинішніх 4173 грн. до 7 тис. грн. з 1 липня 2019 року. Таку пропозицію містить законопроект №9498, поданий до Верховної Ради 22 квітня групою народних депутатів, інформує Ukr.Media.

Крім підвищення мінімалки, автори проекту вважають, що в середині року слід підвищити розмір прожиткового мінімуму. Базовий — з 1853 грн. до 3385 грн. 1 березня. І до 3893 грн. з 1 грудня. Якщо документ набере 226 голосів у сесійній залі, у місячний термін після набрання чинності законопроекту Кабмін буде зобов'язаний провести перерахунок пенсій з урахуванням нових ввідних.

Цілі, які переслідують нардепи, очевидні. У пояснювальній записці вони вказують на різке зростання комунальних тарифів, які будуть підвищені в 2019 році ще щонайменше один раз — після травневого зростання тарифів на газ для населення. А також згадують про підвищення цін на ключові продукти харчування. А також порівнюють середню українську зарплату з європейськими: наші €271 в 2,2 рази менше, ніж у бідній країні ЄС — Болгарії.

При цьому депутати впевнені — грошей у бюджеті на підвищення соціальних стандартів вистачить, адже їх зростання автоматично збільшить надходження ЄСВ до держбюджету. Про що автори замовчують, так це про неминучий сплеск інфляційних процесів. Раніше НБУ неодноразово закликав чиновників не «розганятися» з підвищенням мінімалки, оскільки кожен раз це викликає хвилю зростання цін.

Втім, навряд чи нацбанківцям варто переживати. Ймовірність прийняття проекту парламентському більшістю експерти оцінюють як дуже низьку. А справжня мета його внесення до ради — суто рекламна. Адже в цьому році українцям доведеться обрати не тільки президента, але і новий парламент.