Мельник назвав абсурдними звинувачення проти нього

Мельник назвав абсурдними звинувачення проти нього

Фото: dpa Посол України у ФРН Андрій Мельник

«Кожен, хто зі мною знайомий, знає: я завжди якнайрізкіше засуджував Голокост!» — написав Андрій Мельник у Twitter. Раніше він виступив з коментарем щодо історичної ролі Бандери.

Посол України у ФРН Андрій Мельник, який раніше прокоментував історичну роль одного з лідерів Організації українських націоналістів (ОУН) Степана Бандери, після кількох днів мовчання прокоментував висунуті проти нього звинувачення у баналізації Голокосту. «Я рішуче відкидаю ці абсурдні звинувачення! Кожен, хто зі мною знайомий, знає: я завжди якнайрізкіше засуджував Голокост!» — написав Мельник у вівторок, 5 липня, у Twitter.

За його словами, «нацистський злочин періоду Шоа (геноцид єврейського народу в часи Другої світової війни — Ред.) — це спільна ізраїльсько-українська трагедія».

Напередодні німецькі газети Bild та Süddeutsche Zeitung із посиланням на неназвані джерела в українській столиці повідомили, що Мельника незабаром переведуть працювати до міністерства закордонних справ у Києві, а потім — ще до кінця осені — можуть призначити заступником глави МЗС України.

Інтерв’ю німецькому журналісту

Мельник обіймає посаду посла України в Німеччині з січня 2015 року, що є надзвичайно довгим терміном для дипломата, зазначило агентство dpa. Останнім часом він неодноразово у різкій формі критикував німецьких політиків, зокрема канцлера ФРН Олафа Шольца за недостатню, за словами посла, підтримку України.

Крім того, в інтерв’ю німецькому журналісту Тіло Юнґу Мельник, зокрема, сказав: «Немає жодних доказів того, що бандерівці вбили сотні тисяч євреїв. Це — наратив, який досі просувають росіяни. Він знаходить підтримку в Німеччині, Польщі та Ізраїлі». Відповідаючи на запитання про розправи над польським населенням, Мельник зазначив, що у вказаний період відбувалися масові вбивства як поляків, так і українців.

У МЗС України дистанціювалися від слів Мельника

В українському МЗС дистанціювалися від слів Мельника. «Думка, яку посол України в Німеччині Андрій Мельник висловив в інтерв’ю німецькому журналісту, є його власною і не відображає позицію міністерства закордонних справ України», — наголосило відомство.

Відносини України та Польщі зараз перебувають на своєму піку, і дві країни ніщо не роз’єднує, додали у відомстві. «Київ, і Варшава повністю усвідомлюють необхідність збереження єдності перед спільними викликами», — зазначили в українському зовнішньополітичному відомстві.
«Висловлювання українського посла — спотворення історичних фактів»

У посольстві Ізраїлю в Берліні слова українського дипломата зустріли різку критику. «Висловлювання українського посла — це спотворення історичних фактів, баналізація Голокосту та образа (пам’яті. — Ред.) тих, хто був убитий Бандерою та його прихильниками», — наголошувалося у заяві ізраїльської дипмісії. Слова Мельника «також підривають мужню боротьбу українського народу (за право — Ред.) жити відповідно до демократичних цінностей», зазначалося далі у повідомленні.

Слова Мельника викликали широкий резонанс у Німеччині, і на них бурхливо відреагували ЗМІ та соцмережі.

Джерело: Українська служба DW

Джерело