«Народний фронт» не обговорював законопроект про заборону критики влади

Нардеп Костянтин Матейченко подав в Раду на реєстрацію законопроект, який передбачає істотні зміни у Кримінальному кодексі в тому числі ув'язнення за критику влади.

Законопроект народного депутата фракції «Народний фронт» Костянтин Матейченко, що передбачає кримінальну відповідальність за дії по підриву авторитету держави та органів влади, є його особистою ініціативою і фракцією не обговорювалося, заявляє його колега по фракції Вікторія Сюмар.

«Депутати мають право законодавчої ініціативи і їм користуються. Це — приватна ініціатива депутата, запевняю. Без обговорень в НФ на будь-якому рівні», — написала Сюмар на своїй сторінці в соцмережі у неділю.

За її словами, фракція має намір просити Матейченко відкликати даний законопроект. «Кримінальне покарання за будь-яку критику неприпустимо. Костянтин Матейченко — бойовий командир, який багато зробив для захисту країни ще з початку російської агресії, але ці речі будемо йому пояснювати і переконувати відкликати його законопроект, щоб прибрати норму про кримінальне покарання», — написала Сюмар.

Проект закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо захисту і збереження авторитету держави), внесений К. Матейченко, був зареєстрований у Верховній Раді 24 лютого під №2225.

Законопроект передбачає доповнення Кримінального кодексу України статтею №339-1 «Навмисні дії по підриву авторитету держави та її органів влади» наступного змісту: «Суспільно небезпечні протиправні діяння, що посягають на авторитет України як суверенної держави, публічне паплюження, наругу, осквернення або інші дії, спрямовані на підрив авторитету органів державної влади, місцевого самоврядування та об’єднань громадян України, та/або цинічне, зневажливе ставлення та невжиття як окремих структурних елементів системи державного управління (її відповідних органів), так і держави в цілому, що в подальшому може спричинити за собою порушення усталених соціальних норм і правил організації суспільного і державного ладу і життя — карається виправними роботами строком до двох років або арештом до шести місяців або позбавленням волі терміном до трьох років».

Як наголошується в пояснювальній записці, «суспільна небезпека злочинів проти авторитету органів державної влади… полягає в їх посяганні на суспільні відносини, що забезпечують авторитет і гідність органів державної влади України». При цьому автор законопроекту привів у приклад ситуацію на сході країни: «Все це стало можливим із-за відсутності чітких правових визначень щодо неправомірності дій у сфері підриву авторитету держави, органів влади та її системи в цілому».

Матейченко очолює підкомітет з питань законодавчого забезпечення запобігання і протидії корупції парламентського комітету з питань запобігання та протидії корупції. Проживає в Артемівському районі Донецької області, раніше очолював Артемівську райдержадміністрацію.