«Нова норма». Захід про агресію РосіїСюжет

"Нова норма". Захід про агресію РосіїСюжет

Фото: facebook.com/mod.mil.rus Росія нарощує сили на кордоні з Україною та готується атакувати, вважають на Заході

У НАТО припускають, що агресивна поведінка Москви стане звичайною справою і Заходу доведеться до цього звикнути. Велика Британія заявляє, що РФ може затягнути кризу на місяці у спробах підірвати єдність Заходу.

  Поки Росія вдає, що відводить свої війська від кордонів України, Вашингтон стверджує, що кількість військових, навпаки, збільшується. Не бачать відведення також ні українська розвідка, ні британська. Лідери ЄС та НАТО проводять зустрічі щодо ситуації навколо України, а Білий дім попереджає, що розслаблятися рано: Росія, ймовірно, продовжує готуватися до війни. Експерти навіть називають нову дату можливого вторгнення. Корреспондет.net розповідає подробиці.

 

Не менше, а більше

  Москва вже кілька днів заявляє про те, що завершує навчання та відводить війська від українських кордонів до місць постійної дислокації. В інтернеті навіть з’явилося відео, на якому нібито забирають танки з українських кордонів. Ось тільки ні Україна, ні США не вбачають жодних ознак деескалації.   Більше того, як заявив речник Держдепартаменту США Нед Прайс, розвідка бачить «більше російських військ, а не менше». А високопосадовець додав, що виявлено додаткові сім тисяч військовослужбовців, деякі з яких прибули до українського кордону 16 лютого.   За оцінками США, поблизу українського кордону зараз перебуває понад 150 тисяч російських військовослужбовців.   Генсек НАТО Єнс Столтенберг також заявив журналістам перед нарадою з питань оборони в Брюсселі, що Захід «не бачив жодного виведення російських військ, і, звичайно ж, це суперечить повідомленням про реальні дипломатичні зусилля [з боку Росії]».   «Те, що ми бачили, — це те, що вони збільшили кількість військ, і ще більше військ перебуває в дорозі», — наголосив він.   Столтенберг попередив, що застосування Росією сили є «новою нормальністю в Європі» і Москва зберігає «масивні сили вторгнення, готові до атаки з використанням передових можливостей від Криму до Білорусі».   За словами генсека, НАТО має бути готовим зустріти виклики в євроатлантичному просторі, викликані діями Росії, і продовжуватиме надавати підтримку країнам-партнерам — Україні та Грузії.   «Мир і стабільність у євроатлантичному просторі перебувають під загрозою. Є певні сигнали від Москви, що дипломатія може продовжуватися, але поки що ми не бачили будь-яких ознак відведення або деескалації. Росія знову демонструє неповагу до принципів, що ґрунтуються на європейській безпеці, а також свою здатність і бажання використовувати загрозу силою у досягненні власних цілей. На жаль, боюся, це нова норма, до якої ми маємо бути готові», — сказав Столтенберг.    

Хибне відчуття безпеки

  Своєю чергою, міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс заявила, що Росія може затягнути конфлікт з Україною на тижні або навіть місяці, намагаючись підірвати єдність Заходу.   За її словами, важливо не піддаватися «хибному відчуттю безпеки» через заяви Москви про початок відведення своїх сил від кордонів України.   Її попередження прозвучало після того, як глава британської військової розвідки також підтвердив, що, попри твердження Кремля, Росія фактично продовжує перекидати сили до прикордонної зони.   Британський генерал-лейтенант Джим Хоккенхалл, начальник військової розвідки, заявив, що було помічено додаткові бронетранспортери, вертольоти та польовий госпіталь.   Трас також стверджує, що немає жодних доказів того, що Москва готова відступити: «Ми не повинні впадати в хибне відчуття безпеки, коли Росія стверджує, що деякі війська повертаються до своїх казарм, у той час як насправді нарощування російської військової сили не показує жодних ознак уповільнення”.   «У нас не має бути ілюзій щодо того, що Росія може витратити ще тижні, якщо не місяці, на підрив України та виклик єдності Заходу. Це перевірка нашого характеру», — зауважила глава британського МЗС.  

Вторгнення неминуче

  Вторгнення Росії в Україну тепер «дуже, ймовірно, якщо не неминуче», заявив міністр оборони Великої Британії Джеймс Хіпі.   Він наголосив, що Україну оточує приблизно 140 тисяч російських військовослужбовців та військові формування вже висуваються на «атакуючі позиції».   «Так що це може статися сьогодні, завтра, наступної середи… за два тижні», — сказав міністр оборони.   Коментуючи відповідь російських дипломатів, які називають заяви про вторгнення «фантазіями» і «вигадками», голова Міноборони сказав: «Якщо це так, то це був дуже, дуже дорогий розіграш з боку росіян, тому що розмістити 130 тисяч військовослужбовців у польових умовах, половину вашої бойової авіації, так багато ваших критично важливих військових засобів, кораблі, що йшли з крайньої півночі та з Балтійського моря до Чорного моря з тисячами десантних піхотинців, що є надзвичайно дорогим заходом, якщо все це лише для того, щоб нас завести”.   Міністр додав, що «ми перебуваємо на порозі великої війни у ​​Європі, в якій можуть загинути десятки тисяч людей». При цьому він наголосив, що все ще сподівається на дипломатію і те, що Кремль говорить правду.    

Слова vs дії

  Джерела в Білому домі заявили, що за останні кілька днів помилкових заяв з російської сторони побільшало, включаючи «повідомлення про безіменну могилу мирних жителів, нібито вбитих українськими збройними силами, заяви про те, що США та Україна розробляють біологічну або хімічну зброю, а також те, що Захід вдається до партизанської війни, щоб убивати місцевих жителів”.   «Кожне з цих звинувачень категорично помилкове, і найближчими днями слід очікувати нових хибних повідомлень від російських державних ЗМІ. Ми вже бачили цей сценарій: їхні попередні військові вторгнення в Україну та Грузію», — зазначив високопосадовець адміністрації президента США Джо Байдена.   Хоча Росія і заявляє, що хоче знайти дипломатичне рішення, їхні дії свідчать про інше, наголошують у Білому домі.   «Ми сподіваємось, що вони змінять курс, перш ніж розпочати війну, яка принесе катастрофічні смерть та руйнування», — сказав представник адміністрації.   Тим часом у Росії заявляють про загрозу ескалації та звинувачують українські збройні сили у провокаціях на Донбасі.   «Ми чуємо протягом останньої доби повідомлення про те, що, мовляв, Росія зберігає величезний ударний потенціал на кордоні, але йдеться про нашу власну територію. Але ніхто, жоден західний представник, не говорить про величезний ударний потенціал українських збройних сил на лінії розмежування. А разом із провокаційними діями, які лише посилилися в останню добу або кілька діб, це дуже і дуже небезпечна ситуація», — заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.   17 лютого сепаратисти значно посилили інтенсивність обстрілів, поранено двох військових та двох цивільних. Обстрілюють понад 20 населених пунктів Донбасу, зокрема постраждав дитячий садок у Станиці Луганській.   Президент Володимир Зеленський повідомив про ескалацію Євросоюзу, а сьогоднішні обстріл назвав провокацією.   «Обстріл проросійськими силами дитячого садка у Станиці Луганській — це велика провокація. Важливо, щоб дипломати та ОБСЄ залишалися в Україні — їхня моніторингова діяльність є додатковим стримуючим фактором. Нам необхідний дієвий механізм фіксації всіх порушень тиші», — заявив Зеленський.   Військовий аналітик, старший науковий співробітник Центру військово-морського аналізу США Майкл Кофман навів низку аргументів, що вказують на те, що російське вторгнення може розпочатися після 20 лютого.      

Джерело