Операція в Курській області. ОнлайнСюжет

Операція в Курській області. ОнлайнСюжет

Фото: Getty Images Бойові дії в Курській області РФ

Перші новини про наступ нібито українських військ на Курську область РФ з’явилися у вівторок, 6 серпня. Київ офіційно ситуацію не коментує.

Влада Курської області 6 серпня 2024 року заявила, що ЗСУ нібито намагалися прорватися на територію регіону, але бійці Прикордонної служби ФСБ і ЗС РФ цього не допустили. Однак Z-пабліки того дня писали, що в Курську область увійшли українські танки. Незабаром прорив визнала і влада РФ. За деякими даними, Україна менш як за 48 годин захопила більше територій, ніж за весь період літнього контрнаступу 2023 року. За інформацією українських і російських телеграм-каналів, у полон взято десятки росіян. Захід дав зрозуміти, що не проти такої української операції. Кореспондент.net слідкує за подіями у режимі онлайн.

Операція в Курській області: текстова трансляція

9 серпня

14:12 Міноборони РФ заявило, що російські збройні сили «продовжують відбивати спробу вторгнення ЗСУ» на територію Російської Федерації. Протягом доби підрозділи угруповання військ Сєвєр і резерви, що підійшли, нібито «припиняли спроби рейдових дій підрозділів противника» вглиб російської території на Курському напрямку. Зокрема, бойові дії велися в районах населених пунктів Дар’їно, Гоголівка, Меловий, Микільський та на західній околиці Суджі. Також МО РФ заявило про висування підрозділів «для нарощування сил, які ведуть бойові дії з ЗСУ у Суджанському районі Курської області».

13:51 Forbes пише, що в наступі у Курській області бере участь одна з найсильніших бригад ЗСУ — 80-та ДШБ. За інформацією видання, в операції задіяно щонайменше три бригади ЗСУ чисельністю до 2000 осіб кожна.

13:37 Пабліки повідомляють, що за кілька десятків кілометрів від Курської АЕС точаться бої, ситуація напружена. Російські воєнкори також пишуть, що ЗСУ почали вибудовувати укріпрайони в Курській області на так званій лінії Суровікіна. Також повідомляють, що Росія перекидає резерви в Курську область — РСЗВ, артилерійські гармати, танки, автотехніку.

11:26 Обстановку в Курській області визнано надзвичайною ситуацією федерального характеру, заявили в МНС РФ.

11:09 Аналітичний проєкт DeepState опублікував відео, відзняте росіянином, на якому видно розбиту колону машин ЗС РФ зі знищеним особовим складом у селі Октябрьське Курської області. Аналітики зазначають, що це були резерви, які російська влада спрямувала в Курську область. Загалом знищено близько 13 вантажівок з живою силою.

 

09:18 Український OSINT-проєкт DeepState оновив карту, вперше вказавши інформацію про бої в Курській області, які тривають із 6 серпня. При цьому аналітики попередили, що оновлення карти будуть публікуватися із затримками.

Операція в Курській області. ОнлайнСюжет

DeepState вперше надав інформацію про бої в Курській області  

08:03 У Рильському районі Курської області поряд із селом Октябрьське вночі було розбито військову колону ЗС РФ, пишуть російські та українські пабліки. Z-канали за даними на ранок 9 серпня стверджують, що просування ЗСУ вглиб області нібито зупинено. За їхньою інформацією, ЗСУ намагаються утримати те, що зайняли, а штурмові групи нібито розпочали «виконання завдань зі звільнення населених пунктів, бої тривають навіть уночі».

04:55 Україна веде переговори зі США про отримання дозволу на використання балістичних ракет ATACMS для ударів по військових аеродромах на території Росії, пише The Washington Post з посиланням на джерела. «Удари ATACMS потрібні для ураження винищувачів на російських аеродромах, які агресор використовує для ударів у відповідь. Це дозволить ЗСУ втримати взяті під контроль райони Курської області», — зазначив співрозмовник видання.

8 серпня

23:11 Молдова ввела режим тривоги в газовому секторі через бойові дії в Курській області. В комісії з надзвичайних ситуацій зазначили, що «введення режиму тривоги дасть відповідальним установам необхідні важелі для ретельного моніторингу та оперативного втручання, якщо виникне така потреба».

 

22:43 США не вважають події в Курській області ескалацією у війні РФ проти України, заявила заступниця речника Пентагону Сабрін Сінгх. «Україна робить те, що потрібно для досягнення успіху на полі бою… Вони вживають заходів, щоб захистити себе від атак, які відбуваються із цього регіону, що відповідає політиці США про те, де українці можуть використовувати нашу зброю», — наголосила вона.

 

Сінгх зазначила, що Вашингтон не підтримує атак вглиб Росії, однак події в Курській області, за її словами, — «скоріше перехресний вогонь». Вона додала, що США й надалі підтримуватимуть Україну тими засобами, які потрібні Києву.

 

22:04 У Курській області біля кордону тривають бойові дії. Україна офіційно ці події не коментує, але вже з’являється все більше натяків від влади. The Telegraph пише, що Україна менш як за 48 годин нібито захопила більше територій, ніж за весь період літнього контрнаступу 2023 року. За різними повідомленнями, у полон здалося щонайменше близько півсотні росіян. Докладніше про те, що відбувається в Курській області, — в матеріалі Росія відчуває війну.

 

21:28 Міноборони Франції заявило про «успішний наступ ЗСУ» в Курській області. «Наступ ЗСУ в Курській області, що базується на ефекті несподіванки, схоже, має певний початковий успіх», — йдеться у зведенні французького відомства. У французькому міністерстві вважають, що цей наступ може змусити РФ перекинути війська з інших секторів, послабивши локальний тиск на тих ділянках фронту, де ЗСУ раніше зазнавали труднощів.

 

21:17 Bloomberg пише, що в Росії знали про підготовку атаки на Курську область за два тижні, але проігнорували дані розвідки. Водночас видання зауважує, що начальник Генштабу РФ Валерій Герасимов навряд чи буде зміщений зі своєї посади найближчим часом, оскільки це питання є делікатним.

 

20:24 МОЗ РФ заявило, що з 6 по 8 серпня внаслідок обстрілів Курської області постраждали 66 осіб, у медичних закладах залишаються 38 осіб.

 

17:27 Голова Комітету оборони парламенту Німеччини Маркус Фабер вважає, що наступ у Курській області може схилити Кремль до припинення війни проти України: «Ми можемо лише побажати українським захисникам успіхів, зокрема під Курськом. Чим успішнішими вони будуть, тим швидше Кремль зрозуміє, що в Україні йому нічого не світить».

 

16:02 Зона бойових дій у Курській області розширилася до 430 кв. км, пишуть російські телеграм-канали. Також російські пабліки наголошують, що ЗСУ за добу прорвали оборонні укріплення в Курській області, на які було витрачено 15 млрд рублів. Bloomberg звертає увагу, що це перший випадок після Другої світової війни, коли армія іншої країни вторглася в Росію.

 

15:11 Найманців ПВК Вагнер перекидають до Курської області для опору ЗСУ, повідомляють російські воєнкори.

 

13:51 Інтернет-ресурси Курської області зазнали масованої DDoS-атаки, багато сервісів вийшли з ладу і тимчасово недоступні, повідомила влада регіону.

 

12:09 Міноборони РФ заявило, що в Курській області бої тривають у Судженському та Коренівському районах, просування ЗСУ за минулу добу «не допущено», «спроби прориву окремих підрозділів углиб території на Курському напрямку припиняються».

 

10:29 США не знали про операцію в Курській області заздалегідь і звернуться до України, щоб дізнатися деталі, повідомила речниця Білого дому Карін Жан-Пʼєр. «Треба пам’ятати, що в цьому регіоні є російські війська. Вони там знаходяться, атакують з цього регіону Україну. Не можна про це забувати», — додала вона.

 

7 серпня

23:47 У Курській області важко поранено відомого російського пропагандиста, «воєнкора» ВДТРК Євгена Поддубного. Російські ЗМІ повідомляють, що його машина потрапила під обстріл ЗСУ у прикордонному районі Курської області.

 

22:54 Станом на вечір середи, 7 серпня, Росія могла втратити контроль над територією Курської області площею до 350 кв. км, підрахували російські телеграм-канали.

 

22:43 В Курській області введено режим надзвичайної ситуації, заявив глава регіону Олексій Смирнов. Він зазначив, що «складна оперативна ситуація» зберігається у прикордонних районах області. У МОЗ РФ повідомляють, що внаслідок обстрілів у Курській області травми та поранення дістала 31 особа, серед них шестеро дітей.

 

21:49 Чергове загострення на українсько-російському кордоні в районі Курської області РФ спочатку виглядало як пересічна спроба прориву диверсійно-розвідувальної групи, які вже були минулого року. Проте все виявилося набагато серйознішим. Україна офіційно не коментує події у Курській області, але закордонні ЗМІ та незалежні аналітики говорять про розвиток наступу регулярних частин ЗСУ. Докладніше — в матеріалі Прорив углиб Росії.

 

21:25 Спікер Держдепу Меттью Міллер заявив, що США «перебувають у контакті з Україною» щодо ситуації в Курській області. Він також наголосив, що рішення, як проводити свої операції, Україна ухвалює сама. Міллер додав, що Київ не попереджав Вашингтон про жодні дії на території Росії.

 

20:17 Речник Єврокомісія Петер Стано, коментуючи події у Курській області, заявив, що Україна, згідно з міжнародним правом, «має законне право захищатися, в тому числі завдаючи ударів по агресору на його території».

 

19:39 Росіяни перекинули до Курської АЕС системи ППО Панцир-С1, повідомляє з посиланням на співробітників станції видання Важные истории.

 

19:18 Вашингтон звернеться до Києва, щоб «трохи краще зрозуміти» ситуацію в Курській області, заявив радник з питань нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі. Водночас він наголосив, що США не змінили своєї політики щодо ударів по території РФ: Україна може бити американською зброєю лише по прикордонню, звідки Росія атакує, зокрема, Харківську область.

 

17:29 Путін зібрав Білоусова, Шойгу, Бортнікова та Герасимова, щоб обговорити ситуацію в Курській області. Герасимов заявив, що просування ЗСУ вглиб території Росії зупинено, «операція в Курській області буде завершена розгромом противника та виходом на держкордон».

 

16:37 Російські військові пабліки пишуть, що ЗСУ захопили газовимірювальну станцію Суджа в Курській області, яка розташована біля кордону. Наразі лише через неї йде транзит газу з Росії до Євросоюзу через Україну.

 

16:15 Путін заявив щодо подій у Курській області, що Україна здійснила «чергову масштабну провокацію, веде невиборну стрілянину».

 

12:45 Міноборони РФ повідомило, що бої у прикордонних районах Курської області тривали всю ніч, «просування противника вглиб території Росії не допущено».

 

10:46 Російське МОЗ заявило, що внаслідок обстрілів у Курській області поранення і травми дістали 24 особи, у тому числі шестеро дітей. Російські воєнкори пишуть, що ЗСУ присутні в 11 населених пунктах Курської області на глибину до 15 км, ширина фронту — 10-11 км.

 

07:34 Всі екстрені служби в Курській області переведені на посилений режим роботи, медустанови поповнюють запас донорської крові, заявив глава регіону Олексій Смирнов. Тим часом Z-пабліки пишуть, що ЗСУ зайняли населені пункти Миколаєво-Дар’їно, Дар’їно та Свердликово у Суджанському районі Курської області.

 

Міноборони РФ заявило, що сили ППО за ніч нібито знищили та перехопили 11 дронів над Білгородською, Курською, Воронезькою та Ростовською областями.

 

6 серпня

23:53 У мережі з’явилися фотографії, ймовірно, знищеної техніки росіян у Курській області, куди, за деякими повідомленнями, прорвалися українські війська. Фото, зокрема публікує український OSINT-проєкт DeepState. На одній з фотографій, зробленій з дрона, горить гелікоптер, на іншій — два знищені танки. Також DeepState пише про знищення ворожої піхоти, яка засіла у Нікольському Білогірському монастирі.

Крім того, з’явилося відео щонайменше шести російських військових, які, ймовірно, здалися в полон українським бійцям у Курській області. Telegram-канал ВЧК-ОГПУ писав, що ЗСУ підійшли до міста Суджа, що розташоване за 10 км від кордону з Україною.

17:19 Міноборони РФ заявило, що ЗСУ з 8 ранку силами до 300 осіб за підтримки 11 танків і 22 броньованих машин нібито атакували російські позиції в Курській області. Війська прикриття кордону разом із прикордонними військами відбивають атаки, в район бойового зіткнення висунулися резерви, додали в МО РФ.

 

15:26 Губернатор Курської області Олексій Смирнов заявив, що внаслідок сьогоднішнього масованого обстрілу нібито з боку України одна людина загинула, 13 поранено.

 

13:56 ФСБ заявила про «озброєну провокацію» на ділянці державного кордону РФ у межах Курської області. У відомстві стверджують, що були обстріляні прикордонні населені пункти, а прикордонниками спільно з підрозділами ЗС Росії «вжито заходів щодо відбиття збройної агресії».

 

13:42 Керівник Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Коваленко заявив, що російські воєнкори брешуть про контрольованість ситуації в Курській області, тоді як насправді «Росія не контролює кордон».

 

10:19 Т.в.о. губернатора Курської області Олексій Смирнов заявив, що ЗСУ нібито намагалися прорватися на територію області, бійці Прикордонної служби ФСБ та ЗС РФ не допустили прориву. Тим часом Z-пабліки пишуть, що в Курську область увійшли танки. Підрозділи, що працюють на кордоні, отримали свій тактичний знак — трикутник.

 

Джерело