Пенсійний фонд України нагадав українцям, що в Україні з кожним роком буде збільшуватися мінімальні норми страхового стажу

Пенсійний фонд розповів про зміну вимог до страхового стажу.

У Пенсійному фонді України (ПФУ) нагадали, що українцям потрібно знати про страховий стаж та вихід на пенсію, інформує Ukr.Media.

Відповідна інформація міститься в інформаційному відео ПФУ.

Українське законодавство передбачає, що громадяни мають право вийти на пенсію у віці 60-65 років (пенсія за віком).

Мінімальна норма страхового стажу повинна становити не менше 15 років, це дасть людині право отримати пенсію, але тільки в 65 років.

Нинішні норми, які діють у 2019 році передбачають, що українці зможуть піти на заслужений відпочинок у 60 років, якщо вони мають трудовий стаж не менше 26 років.

Для того, щоб вийти на пенсію в 63 роки, громадяни України повинні мати не менше 16 років страхового стажу. В 2028 році ця мінімальна норма для виходу на пенсію в 63 роки становитиме вже 25 років.

Нинішні норми, які діють в 2019 році, передбачають, що українці зможуть піти на заслужений відпочинок у 60 років, якщо вони мають трудовий стаж не менше 26 років.

З кожним роком ця норма буде збільшуватися і таким чином в 2028 році мінімальна норма страхового стажу становитиме 35 років.

Також в ПФУ наголошують, що в 2021 році для виходу на пенсію жінкам потрібно мати не менше 28 років страхового стажу, щоб вийти в 60 років. З кожним роком ця норма буде збільшуватися на один рік, і вже 2028 вона складе 35 років.

Довідка

Деякі розрізняють «загальний (трудовий) стаж» і «страховий стаж». Однак, в Україні з 2004 року поняття «трудового стажу» замінено поняттям «страховий стаж».

Загальний (трудовий) стаж — це стаж, який діє в більшості випадків. Його підраховують згідно з записами у трудовій книжці. Трудовий стаж може містити такі поняття як загальний, пільговий та спеціальний стаж роботи.

Страховий стаж — один з видів стажу. Мова йде про якийсь відрізок часу, протягом якого особа підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачувалися внески в Пенсійний фонд України (ПФУ) в сумі не менше мінімального страхового внеску.

Поняття «страхового стажу» введено Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 9.07.2003 № 1058-IV (далі — закон № 1058), який набрав чинності з 1 січня 2004 року.

В Україні з цього моменту поняття «трудовий стаж» замінюється поняттям «страховий стаж» і є одним з основних факторів, що впливають на розмір майбутньої пенсії. Трудовий стаж, який був зароблений громадянином України до 2004 року автоматично прирівнюється до страхового.