Перелом епох. Штайнмаєр про війну РФ проти України

Перелом епох. Штайнмаєр про війну РФ проти України

Фото: Getty Images Штайнмаєр визнав, що помилявся у Путіні

Президент ФРН звинуватив Путіна у вбивствах, брехні та віроломному спотворенні історії. Президент Німеччини висловив повну підтримку Україні.

Війна Росії проти України — це «розрив з багатьма з того, що ви вважали само собою зрозумілим, це перелом епохи», заявив президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр. Він виступив із промовою у неділю, 8 травня, на відкритті конгресу Об’єднання німецьких профспілок. Цього дня у ФРН відзначають 77-у річницю звільнення країни від націонал-соціалізму.

«Це 8 травня – день війни», сказав Штайнмаєр. За його словами, президент РФ Володимир Путін, напавши на Україну, «остаточно руйнує основу європейського світопорядку».

Напад на Україну президент Німеччини вважає і «нападом на ідею ліберальної демократії та на цінності, на яких вона заснована: це свобода, рівність, повага до прав людини та людської гідності».

Штайнмаєр різко розкритикував Путіна: «Коли він говорить про фашизм, про «денацифікацію», він бреше». Це «віроломне та цинічне спотворення історії», вважає президент ФРН.

За його словами, путінське прирівнювання боротьби з націонал-соціалізмом «до своєї жорстокої, незаконної, агресивної війни проти України» теж є віроломною та цинічною наругою над історією».

Глава бундестагу приїхала до Києва

«Під приводом «денацифікації» президент Росії «вбиває навіть тих людей, хто пройшов через пекло: у тому числі тих, хто пережив Голокост», — наголосив глава німецької держави.

Водночас Штайнмаєр зазначив, що ця війна змушує Німеччину і Європу зробити болючі висновки: «Ми були надто впевнені, що мир, свобода і процвітання — це зрозумілі речі».

Президент ФРН визнав, що він особисто теж помилявся і не вірив у можливість того, що Путін «у своєму імперському божевіллі» готовий привести власну країну до політичного, економічного та морального розорення.

Штайнмаєр ще раз висловив підтримку Україні та сказав, що Німеччина робить це «з повною переконаністю і всім серцем», як і її європейські сусіди.

Джерело