Перестріляють російські. ЗСУ отримали САУ PzH 2000Сюжет

Перестріляють російські. ЗСУ отримали САУ PzH 2000Сюжет

Німецькі Panzerhaubitze 2000 вже в Україні

Збройні сили України протягом 40 днів вчилися стріляти із потужних Panzerhaubitze 2000.

  Україна вперше отримала від Німеччини, яку звинувачували у затягуванні постачання важкого озброєння, самохідні артилерійські установки Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000). Нове озброєння поповнило різноманітний арсенал 155-міліметрових гаубиць української артилерії, котра не перший тиждень успішно знищує російських окупантів на фронті.   Влада Німеччини поки офіційно не оголошувала про постачання Panzerhaubitze 2000, але вперше оприлюднила реєстр військової підтримки України, в якому вони значаться. Там також є зенітні та реактивні системи, але немає танків, про які Берлін не може домовитися зі Словаччиною. розповідає про подробиці.    

Panzerhaubitze 2000 у «клубі найкращих»

  Німецькі самохідні артилерійські установки Panzerhaubitze 2000 вже на фронті і спалюють окупантів – така несподівана новина з’явилася 21 червня. Українські військові розпочали у Німеччині 40-денний курс навчання роботи з цими артилерійськими установками ще 11 травня.   Про те, що Україна вперше отримала від Німеччини САУ PzH 2000, повідомив український міністр оборони Олексій Резніков. Він подякував своїй німецькій колегі Крістіні Ламбрехт, а також нідерландському міністру оборони Кайсу Олленгрену за підтримку.   Нове озброєння поповнило арсенал 155-міліметрових гаубиць української артилерії, додав Резніков. Їхнє постачання є прикладом міжнародної кооперації в підтримці України, зазначив він. Міністр не назвав точну кількість отриманих САУ.

  Проте сім Panzerhaubitze 2000 та запасні частини до них вказані у переліку військової підтримки України у розділі озброєнь, передача яких наразі здійснюється або готується. Раніше повідомлялося, що Україна має отримати 12 таких систем. Імовірно, ще п’ять їдуть (або вже приїхали) із Нідерландів.   Резніков на своїй сторінці Facebook зазначив, що це вже шостий вид артилерії 155-мм калібру, що посилює українську оборону.   «Наші воїни вже б’ють ворога за допомогою M777, FH70, M109, AHS Krab і Caesar. Відтепер до цього «клубу найкращих» приєднався і PzH ​​2000. Як завжди, головнокомандувач Збройних сил України, генерал Валерій Залужний на всі 100 відсотків ефективно їх застосує на полі бою. Звичайно, окреме велике спасибі нашим артилеристам, які вже стали всесвітньою легендою», — додав він. Дістануть до Росії. Україні дають РСЗВ HIMARS   У середині квітня влада України направила офіційний запит уряду Німеччини на поставку 100 самохідних гаубиць Panzerhaubitze 2000 загальною вартістю 1,7 мільярда доларів.   Також раніше повідомлялося, що Panzerhaubitze 2000 поставлять Україні та Нідерланди. Вони використовувалися до 2001 року, після чого було відправлено на зберігання, а потім виставлено на продаж, але покупець не знайшовся. Нідерланди мають 15 Panzerhaubitze 2000, ймовірно, вони всі вирушать в Україну.      

Що відомо про PzH 2000: дальність, швидкість

  Panzerhaubitze 2000 вважається однією з найсучасніших та найефективніших у світі самохідних гаубиць та найпотужніша САУ з наданих Україні від західних партнерів.   Дальність ефективного вогню боєприпасами з покращеною баллістикою – 47 кілометрів, для активно-реактивних – до 67 кілометрів. Калібр – 155 мм. Відстрілює 12 снарядів за хвилину. Боєкомплект — 60 снарядів та 228 модульних метальних зарядів. Бойова маса – 55,3 тонни, екіпаж – п’ять осіб.   А робочі дальності для Panzerhaubitze 2000 становлять до 36 кілометрів звичайним боєприпасом та до 40-47 кілометрів снарядом з покращеною баллістикою. Це дозволяє «перестрілювати» будь-яку російську артилерійську систему на 10-15 кілометрів.   Panzerhaubitze 2000 має цифрову систему управління вогнем з радаром для вимірювання швидкості снарядів. А також можливість виробляти MRSI (Multiple round simultaneous impact) із серією пострілів, що потрапляють до супротивника одночасно. Показник MRSI для PzH 2000 – п’ять снарядів.   На додачу до цього — високопрохідне гусеничне шасі та бронювання, що має виняткове значення в умовах контрбатарейної боротьби з урахуванням живучості системи.   Максимальна швидкість – 67 кілометрів на годину, по пересіченій місцевості – 47 кілометрів.      

Що ще Німеччина поставить ЗСУ

  Уряд Німеччини 21 червня вперше оприлюднив перелік військової підтримки України. До реєстру входять як матеріальні засоби, так і зброя, що постачається Києву. Список буде оновлюватися на регулярній основі.   Таким чином, офіційний Берлін вирішив наблизити порядок публікації військової підтримки до практики найближчих союзників Німеччини, зокрема США.   До переліку входять поставки зі складів збройних сил Німеччини, а також продукція німецької збройової промисловості, що фінансуються в рамках ініціативи уряду ФРН щодо надання допомоги для безпеки іноземних партнерів (Ertüchtigungsinitiative).   Можуть змінити перебіг війни. Україна отримає MLRS Раніше обсяг коштів, виділених на цю ініціативу на 2022 рік, збільшили до двох мільярдів євро. Додаткові засоби призначені, насамперед, для України.   У списку озброєнь, передача яких наразі здійснюється або готується, зазначено, зокрема:   станція радіолокації COBRA три реактивні системи залпового вогню MARS з боєзапасом сім самохідних артилерійських установок Panzerhaubitze 2000 30 зенітних самохідних установок Gepard та близько шести тисяч одиниць боєприпасів 54 бронетранспортери M113 із озброєнням   Крім того, Німеччина веде переговори з країнами-партнерами з Центральної та Східної Європи, які ще мають озброєння та техніку з країн — колишніх учасниць Організації Варшавського договору.   Вони доставляють цю техніку в Україну, а натомість отримують системи озброєння з німецьких складів, йдеться у повідомленні прес-служби німецького уряду.    

Суперечка зі Словаччиною через танки для України

  Проте видання Business Insider 20 червня повідомило, що передача Україні важких озброєнь у рамках кругових поставок, які планувалися Німеччиною та Словаччиною протягом останніх двох місяців, затягується через відсутність домовленості між Берліном та Братиславою.   За даними BI, Словаччина готувалася передати Україні 30 танків Т-72 радянського виробництва та отримати натомість більш сучасні танки з Німеччини.   Але минулого тижня Братислава відмовилася від кругових поставок, після того, як Берлін запропонував їй 15 танків Leopard-2А4 як компенсацію. На думку словацької влади, цього недостатньо для оборони країни.   Наприкінці квітня німецький бундестаг переважною більшістю голосів підтримав постачання важких озброєнь Україні.   У рішенні депутатів, прийнятому 586 голосами, міститься заклик до уряду ФРН «продовжити та за можливістю прискорити постачання Україні необхідної їй техніки, при цьому розширивши передачу важких та складних систем озброєнь, наприклад, у рамках кругових поставок».   Після повернення з Києва канцлер ФРН Олаф Шольц розкритикував власну коаліцію за те, що в ході візиту в Україну він не дав жодних обіцянок щодо постачання важкого озброєння.   Незабаром він зробив заяву, в якій наголосив на необхідності змінити пріоритетність постачання зброї для України. Воюючій країні сучасну зброю необхідно надати першочергово, сказав він.   Шольц уточнив, що йдеться про відмову від системи черги, у рамках якої ФРН здійснює постачання озброєння до країн світу.   «Необхідно змінити на користь України пріоритет того, хто першим отримає німецьку зброю. Є довгий список клієнтів, які очікують на отримання зброї навіть через два і три роки. Але багато контрактів мають бути переглянуті на користь країни, що воює», — зазначив Шольц.   Він також заявив, що вся техніка, яку Німеччина обіцяла поставити Україні, має прийти для ЗСУ вчасно. Також Шольц вкотре підтвердив, що Німеччина передасть ЗСУ систему протиповітряної оборони Iris-T.   Докладно про причини, чому Шольц зволікає з постачанням Україні озброєння — у матеріалі Гальмо ЄС.      

Джерело