Православна церква України хоче щоб Різдво українці відзначали 25 грудня, але боїться що віряни перейдуть до УПЦ

Питання про дату Різдва неоднозначне.

Напередодні католицького Різдва, розгорнулася ціла дискусія щодо того, коли все-таки православна Україна повинна відзначати це свято — 25 грудня чи 7 січня. Дискусія почалася із заяви митрополита Православної церкви України Епіфанія, який висловив думку, що перенесення святкування Різдва на грудень зараз недоречне, інформує Ukr.Media.

Тобто особисто Епіфаній не бачить в цьому нічого поганого, але вважає, що перенесення свята зіграє на руку Української православної церкви, — в тому плані, що основна маса парафіян ПЦУ не зрозуміє такого кроку і піде до УПЦ, яка жорстко дотримується православних канонів.

Питання про дату Різдва справді неоднозначне, оскільки більшість країни святкує Новий рік за світським календарем, а Різдво — за релігійним. І в результаті Новий рік виходить раніше Різдва. Проте Різдво — свято релігійне, і тому є тільки право самих вірянин (а не держави) визначати, коли їм святкувати.

Згідно з останніми опитуваннями, лише 25% українців виступають за перенесення святкування з 7 січня на 25 грудня. При цьому йдеться про опитування всіх громадян країни, включаючи католиків (які й так святкують 25 грудня) і невіруючих. Якби опитування проводилося тільки серед православних, то цифри, напевно, були б ще більшими на користь 7 січня.

Так що Епіфаній, безумовно, прав. І скільки б він не поділяв позицію Парубія-Турчинова, йому доведеться рахуватися з справжньою національною пам'яттю українців, а не тією, яку насаджував В'ятрович.