Штурм Азовсталі. Як окупанти прорвалися на заводСюжет

Штурм Азовсталі. Як окупанти прорвалися на заводСюжет

Фото: Reuters Окупанти прорвалися на територію заводу Азовсталь

Російські війська продовжують безперебійно обстрілювати меткомбінат Маріуполя з важкого озброєння як із неба, так із землі.

 

Незважаючи на публічну заяву президента країни-агресора Володимира Путіна про припинення штурму заводу Азовсталь у Маріуполі, де з українськими військовослужбовцями перебувають мирні жителі, масовані бомбардування лише посилилися. Окупантам вдалося прорватися на територію заводу завдяки колишньому співробітнику комбінату, який здав таємні ходи.   Багаторазові спроби створити гуманітарний коридор привели до результатів лише на початку травня – було евакуйовано майже 100 людей, але на Азовсталі все ще залишаються сотні цивільних. Путін сьогодні заявив, що готовий до нового коридору, але не для військових. Водночас у Маріуполі окупанти готують «свято» до 9 травня. розповідає подробиці.    

Кровопролитні бої перейшли на Азовсталь

Увечері 5 травня полк Азов у своїх соцмережах повідомив, що штурм меткомбінату Азовсталь продовжується. «Захисники під щільним вогнем утримують оборону заводу. Ворог застосовує авіацію, артилерію та піхоту», — йдеться у повідомленні.   До публікації Азов прикріпив відео, на якому видно, як густий чорний дим огортає територію зруйнованого заводу.  

  Декількома годинами раніше заступник командира Азов капітан Святослав Паламар повідомив, що окупанти перебувають на території заводу вже три доби, чим спростував заяву радника голови Офісу президента Олексія Арестовича, що захисники вибили ворога з Азовсталі.   Паламар також вкотре закликав світову спільноту допомогти з евакуацією цивільних і звернувся до Верховного Головнокомандувача «попіклуватися про поранених солдатів, які в страшних муках помирають без належного лікування».   «Дайте можливість забрати тіла воїнів, щоб українці змогли попрощатися зі своїми героями. Відреагуйте на критичну ситуацію, в якій супротивник не дотримується жодних етичних норм, конвенцій чи законів, знищуючи людей на очах усього світу, керуючись вседозволеністю та безкарністю», — додав він.   

  Про наземний штурм Азовсталі стало відомо 3 травня. Перед штурмом авіація окупантів кілька годин бомбила завод. «Виникла масштабна пожежа, стовп диму видно у всіх районах Маріуполя», — писав військовий кореспондент Андрій Цаплієнко.   Паламар у той день у коментарі УП сказав, що їх усю ніч  бомбили авіабомбами. «Загинули дві цивільні жінки, а зараз відбувається штурм Азовсталі, — сказав заступник командира Азова.   4 травня глава делегації України на переговорах із Росією Давид Арахамія повідомив, що російські війська проникли на територію комбінату. Окупантам вдалося прорватися на Азовсталь завдяки зраднику з-поміж колишніх працівників заводу, який показав їм таємні підземні ходи під територією підприємства, повідомили у МВС.   У середу командир Азова Денис Прокопенко вийшов із відеозверненням, у якому заявив, що ситуація на Азовсталі вкрай складна, але захисники продовжують тримати оборону. Він зазначив, що російські війська прорвалися на територію заводу ще 3 травня, відтоді продовжуються тяжкі кровопролитні бої.  

  За даними Пентагону, у Маріуполі зараз перебувають близько двох тисяч російських військовослужбовців, серед них є чеченці – це еквівалент двох російських батальйонних тактичних груп. Про це американський телеканал CNN повідомив із посиланням на високопоставленого представника Міноборони США.   Українським захисникам вдається так довго стримувати тиск окупантів завдяки особливостям заводу Азовсталь, який можна назвати містом-фортецею.   У ньому є створена ще за радянських часів на випадок ядерної війни система бомбосховищ, розрахована, щоб витримати удари авіаційних бомб вагою до тонни. Існує понад 50 виходів на поверхню в різних районах міста, що дозволяє здійснювати партизанські рейди.   3 травня британський телеканал BBC опублікував інтерв’ю з генеральним директором Азовсталі Енвером Цкітішвілі, який розповів, як комбінат готувався до нападу Росії з 2014 року та як особливості заводу дозволяють українським військовим утримувати Маріуполь.   «Географічно Азовсталь оточена водою з трьох сторін. З одного боку — річкою, з двох сторін — морем. Це робить комбінат з військового погляду дуже сильним укріпленим пунктом. До 24 лютого ми про це не думали. Але згодом, як я зрозумів, і військові, і батальйон Азов розглядали комбінат як найзручнішу і найстійкішу точку опору», — розповів він.   На Азовсталі є тунелі, якими можна пройти з однієї точки заводу в іншу, не виходячи на поверхню. Про них знають працівники комбінату.   «Спочатку я не міг зрозуміти, навіщо вони роблять у себе фільтраційні табори для біженців. А потім зрозумів. Приблизно три тижні тому, як тільки росіяни дізнавалися, що людина працювала на Азовсталі, її виводили в іншу кімнату і починали допитувати. Два офіцери, я так розумію — ФСБ, сідають навпроти, розгортають генплан Азовсталі і кажуть: покажи, де ти працював, як ви переміщалися? Вони хочуть точно зрозуміти комунікації, шукають ходи. Хочуть зрозуміти, як ходить Азов, де ховаються люди, де зберігаються вода та харчі, – розповів він.      

Путін вимагає здатися

«Ці товариші вирішили остаточно перемогти Азовсталь і пішли в крутий наземний штурм. Головна задумка полягає в тому, щоб до 9 травня оголосити про взяття Маріуполя. Вони пішли в атаку, наші хлопці їх вибили, але ця ситуація вкрай критична. Президент кинув усі сили дипломатії, щоб вирішити проблему», — розповів Арестович.   У ніч на 5 травня стало відомо, що президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з генсекретарем ООН Антоніу Гутеррешем та попросив допомогти евакуювати всіх поранених із заводу Азовсталь у Маріуполі.   «Під загрозою — життя людей, які там залишаються. Для нас важливий кожен і кожна. Просимо вашого сприяння в їхньому порятунку», — сказав український президент.   Він розповів, що під час першого етапу евакуаційної операції з Азовсталі вдалося вивезти 121 особу. Президент висловив сподівання, що евакуація продовжиться, і подякував за допомогу ООН та Міжнародному комітету Червоного Хреста.   Увечері 5 травня заступник Гутерреша та координатор надзвичайної допомоги Мартін Гріффітс повідомив, що ООН та Червоний Хрест направили черговий гумконвой для евакуації з Азовсталі.   «Зараз, конвой йде в Азовсталь, де має бути завтра вранці. Сподіваємося забрати тих, хто залишився в цьому пеклі і доставити їх у безпеку», — сказав він.   Сьогодні ситуацію на Азовсталі з Путіним обговорював прем’єр-міністр Ізраїлю Нафталі Беннет. Як повідомляється на сайті уряду Ізраїлю, Беннет висловив Путіну гуманітарне прохання розглянути різні варіанти евакуації з Азовсталі. Зазначається, що цей запит надійшов «внаслідок вчорашньої розмови Беннета із Зеленським».   «Президент Путін пообіцяв дозволити евакуацію цивільних осіб, зокрема поранених цивільних осіб, через гуманітарний коридор ООН та Червоного Хреста», — йдеться у повідомленні.   У прес-релізі Кремля зазначили, що у розмові політиків «особлива увага приділена гуманітарним аспектам, зокрема здійсненій у взаємодії із представниками ООН та МКЧХ евакуації з території заводу Азовсталь мирних жителів». Там заявили, що людей на заводі «утримують бойовики націоналістичних формувань».   «Російські військові, як і раніше, готові забезпечувати безпечний вихід цивільних осіб. Що ж до бойовиків, які залишаються на Азовсталі, то київська влада повинна віддати їм наказ скласти зброю», — заявили в Кремлі.    

Окупанти готують парад «перемоги» у Маріуполі на 9 травня

Російські окупанти  вирішили зробити зруйнований Маріуполь «центром урочистостей» з нагоди 9 травня, повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України. Серед «урочистих заходів» готується парад.   «З цією метою у місті проводиться термінове прибирання центральних вулиць від завалів, тіл убитих та нерозірваних російських боєприпасів», — йдеться у повідомленні української розвідки за 4 травня.   У ГУР додали, що окупанти відмовилися від проведення «свята» в окупованому Донецьку, зокрема від імітації «військового параду».   Анексія південного сходу. РФ готує «референдуми»   Українська розвідка зазначила, що продовжується широкомасштабна пропагандистська кампанія, під час якої демонструватимуться росіянам сюжети про «радість» маріупольців від зустрічі з російськими військами.   «Під час підготовки відповідних матеріалів Маріуполь відвідував рашистський пропагандист Володимир Соловйов та керівник окупаційної адміністрації Донецька Денис Пушилін», — йдеться у повідомленні ГУР.    

  Приїзд Соловйова позитивно оцінив радник глави офісу президента Олексій Арестович в інтерв’ю правозахиснику Марку Фейгіну.   «Тут як працює пропаганда: російські громадяни не особливо розрізняють, де Азовсталь, а де Ілліча (завод імені Ілліча, де був Соловйов — ред.). Вони бачать, що на якомусь там заводі опираються українські війська. Тут показують Соловйова на якомусь там заводі. Люди думають: «Ух, напевно, припинилося. Напевно, перемогли». Ілюзія створюється, що ось перемогли. Це означає, що почали продавати перемогу. Це добре», — сказав він.   За словами радника мера Маріуполя Петра Андрюшенка, окупанти планують майже дві тисячі чоловіків, яких вони тримають у так званій фільтраційній в’язниці, переодягнути у форму Збройних сил України та провести «парад полонених» 9 травня у Маріуполі.     «Справжніх полонених у них не вистачає. Це буде гротеська масовка для створення чергової пропагандистської картинки», — сказав він в ефірі національного марафону.   Підготовка окупантів до «параду на кістках маріупольців» триває повним ходом, каже Андрюшенко. Зокрема, у центрі Маріуполя працює важка техніка із Росії, яка розбирає завали. Також до розбору завалів залучили велику кількість мешканців, яких змусили працювати за їжу, розповів радник.   У Маріупольській міській раді, у свою чергу, повідомили 5 травня, що окупанти встановлюють у місті російськомовні покажчики на дорогах.  

Штурм Азовсталі. Як окупанти прорвалися на заводСюжет

Окупанти закріплюються на українських землях   Для підготовки «урочистостей» до Маріуполя прибув і новий куратор Кремля з «ЛДНР» Сергій Кірієнко. У зруйнованому окупантами місті він відкрив пам’ятник «бабусі з червоним прапором» — літній жінці, яка, згідно з відомим відеороликом, вийшла з радянським прапором назустріч українським солдатам, переплутавши їх з окупантами.   У відкритті пам’ятника також взяв участь секретар генради путінської партії Єдина Росія Андрій Турчак. Він зазначив, що «бабуся Ганна стала ще одним символом боротьби з нацизмом та фашизмом».   В останні дні зображення та пам’ятники з новим символом окупантів стали з’являтися по всій Росії. У соцмережах, у тому числі самі російські користувачі, згодні, що «розумна бабця з прапором неіснуючої країни» є ідеальним символом сучасної Росії.  

 

 

 

 

 

  Проте черговий пропагандистський міф окупантів розбився про реальність. Її будинок було зруйновано російськими «визволителями», а сама вона пояснює, що вийшла з червоним прапором, щоб окупанти «не громили Україну», а пропаганда окупантів виставила її зрадницею.     Нагадаємо, яку «перемогу» зібралися святкувати російські окупанти у Маріуполі. За два місяці, за приблизними підрахунками, у місті загинули 22 тисячі мирних громадян. Понад 98 відсотків будівель було зруйновано російськими обстрілами.   Один із символів російської війни проти України – скинута бомба на драмтеатр, де ховалися тисячі мирних жителів із дітьми. Біля будівлі великими літерами було написано «Діти», щоб було видно для авіації. Агентство AP провело розслідування, яке показало, що внаслідок авіаудару загинули 600 людей. Офіційних даних щодо кількості загиблих немає.     Сотні тисяч людей, у тому числі дітей без батьків, було вивезено на територію РФ, що міжнародним правом також визнається як геноцид. Люди, які на автомобілях намагалися вибратися з Маріуполя на неокуповану територію, регулярно обстрілювалися з боку окупантів навіть на погоджених зелених коридорах.   Гуманітарна катастрофа у місті зберігається ще з березня. Окупанти не пропускають гуманітарної допомоги, а те, що самі видають місцевим мешканцям на місяць, ледве вистачає на кілька днів.   Маріупольський мер Вадим Бойченко каже, що Маріуполь – «це Буча, помножена на 100». Тобто відомо лише про малу частину військових злочинів, скоєних російськими окупантами в Маріуполі.      

Джерело