Швеція стала країною-головою Ради ЄС

Швеція стала країною-головою Ради ЄС

Фото: Oskarshamns Nytt Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон

Особлива увага роботи організації приділятиметься економічній та військовій допомозі Україні у війні з Росією.

З 1 січня 2023 року Швеція очолила Раду Євросоюзу. Вона змінила на посаді Чехію, повідомляє Європейська правда.

Як відомо, така ротація у Раді ЄС відбувається один раз на півроку.

Стокгольм уже заявив про те, що підтримка України продовжить залишатися пріоритетним напрямком діяльності організації.

«Швеція приймає головування в Раді Європейського союзу під час найсерйознішої безпекової кризи з часів Другої світової війни. Проблеми, які стоять перед ЄС, можуть бути серйознішими, ніж будь-коли раніше. Це вимагає рішучості… Протизаконне, неприйнятне і неспровоковане вторгнення Росії в Україну є загрозою для європейської безпеки з тяжкими наслідками для міграції, а також для глобального постачання продовольства та енергоносіїв», — заявив прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон.

Крім того, офіційний Стокгольм також оголосив, що приділятиме особливу увагу економічній та військовій допомозі Україні у війні з Росією та підтримуватиме нашу країну на шляху до Євросоюзу.

Серед інших напрямів – безпека, сталий розвиток, перехід на «зелену» енергетику та демократичні цінності.

Варто зазначити, що в останній день 2022 року президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн подякувала прем’єр-міністру Чеської Республіки за головування в ЄС.

«Дорогий Петр Фіала, вітаю вас з успішним Чеським головуванням у ЄС у 2022 році. Ваше лідерство дозволило продовжити нашу єдність та амбітність у найважливіших справах. Від підтримки України до розв’язання енергетичної кризи, та у досягненні цілей Зеленого курсу ЄС. Děkujeme багато разів», — написала вона у Twitter.

Нагадаємо, у середині грудня стало відомо, що Україна отримає $57 млн від Швеції. Ці кошти будуть спрямовані на відновлення зруйнованих шкіл, лікарень, інфраструктури та сільського господарства.

 

Джерело