США передають системи ППО. Що відомо про NASAMSСюжет

США передають системи ППО. Що відомо про NASAMSСюжет

Фото: kongsberg.com США передадуть Україні систему ППО NASAMS

Норвезький зенітно-ракетний комплекс може вражати як крилаті ракети, так і балістичні Іскандери.

  США відправлять в Україну передову систему протиповітряної оборони, повідомили в Білому домі на тлі масованих ракетних атак по всій території України, які Росія веде останні дні по цивільних об’єктах. За даними ЗМІ, йдеться про комплекси NASAMS. розповідає подробиці.     Нова військова допомога США за рахунок екстреного фінансування   27 червня радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван повідомив, що Вашингтон відправить в Україну системи протиповітряної оборони середньої та великої дальності в рамках нового пакета допомоги.   «Сполучені Штати мають намір доопрацювати пакет, який містить передові засоби протиповітряної оборони середньої та великої дальності для українців», – сказав Салліван, але не надав подробиць, які це будуть системи.   За його словами, пакет також міститиме «деякі інші предмети, які є нагально потрібними, зокрема боєприпаси для артилерійських і протибатарейних радіолокаційних систем». Обладнання буде оплачено за рахунок екстреного фінансування, яке Конгрес надав для допомоги Україні.   Напередодні американський телеканал CNN повідомляв, що вже цього тижня Сполучені Штати планують оголосити про передачу Україні передових систем протиракетної оборони середньої та великої дальності.   За словами співрозмовників телеканалу, допомога буде передана у відповідь на відповідні запити з боку України. Крім цього, ймовірно, буде оголошено про іншу військову допомогу, яка містить додаткові артилерійські боєприпаси і контрбатарейні радари, додали джерела.   Прохання передати саме NASAMS для України офіційно озвучив 30 березня президент Володимир Зеленський у своєму зверненні до парламентаріїв Норвегії. Також отримання цих ЗРК було закладено у Візію Повітряних сил у 2020 році.   Водночас телеканал зазначає, що це складна техніка, тому українські військові мають бути навченими нею керувати.   Напередодні стало відомо, що Іспанія розгорнула батарею NASAMS у Латвії в рамках нарощування присутності НАТО в Балтійському регіоні.

 

Що таке NASAMS   Пересувний зенітний ракетний комплекс NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System) середньої дальності призначений для ураження повітряних цілей на малих і середніх висотах за будь-яких погодних умов.   Це спільна американо-норвезька розробка компаній Raytheon і Kongsberg. У 1994 році її було прийнято на озброєння ВПС Норвегії.   Комплекс має:   пускову установку на базі шасі автомобіля підвищеної прохідності Scania P113 ракети AMRAAM (AIM-120A) класу «повітря–повітря», розміщених у шести транспортно-пускових контейнерах багатофункціональну станцію радіолокації AN/MPQ-64, яка забезпечує огляд на відстані до 75 кілометрів і висоті до 40 кілометрів і одночасно відстежує до 60 цілей  

США передають системи ППО. Що відомо про NASAMSСюжет

Радар NASAMS     Докладніше про ракету. Зенітна керована ракета AIM-120A, яка є основним видом озброєння для всіх винищувачів країн НАТО, має хрестоподібне крило невеликої площі, що забезпечує досить хорошу маневреність навіть за невисоких швидкостей польоту і хрестоподібного керма у хвостовій частині.   Ракета AIM-120 має досконалу радіолокаційну головку самонаведення, яка має високий рівень протидії засобам радіолокаційної боротьби, ракета може здійснювати маневри з високими навантаженнями і розганяється до 4 МАХ.   Захоплення мети радіолокаційною головкою самонаведення відбувається на дистанції до 20 кілометрів, далі відбувається її активне самонаведення.   Дальність пуску AIM-120 з літака становить від 70 до 180 кілометрів, залежно від версії. Під час пуску із землі ці показники дальності становлять від 20 до 40 кілометрів, а у висоті – близько 20 км.   Наприклад, ЗРК Бук, які використовуються Збройними силами України, ці параметри становлять до 32 кілометрів і 22 кілометри відповідно.  

США передають системи ППО. Що відомо про NASAMSСюжет

Ракети на NASAMS: інфографіка     Ракета оснащена осколково-фугасною бойовою частиною спрямованої дії, підрив якої запускається активним радіолокаційним або контактним підривником.   NASAMS інтегрується в загальну систему протиповітряної оборони й отримує дані від усіх інших радіолокаційних станцій та інших засобів огляду повітряного простору.   Основна тактична одиниця NASAMS – батарея. У її складі є три вогневі взводи (загальний комплект 54 ракети), так об’єднаних в інформаційну мережу, що кожна із трьох радіолокаційних станцій здатна замінити всі інші.   Командний пункт батареї (розміщується на одному з пунктів керування вогнем) може отримувати цільову вказівку від вищого штабу і видавати дані про повітряну обстановку на пункти керування вогнем взводів. Причому всі 54 ракети можуть бути випущені по різних цілях протягом 12 секунд.   NASAMS наразі у виробництві, і прямо зараз виконується контракт із Угорщиною, яка замовила їх у 2020 році і має отримати у 2023 році, а також Литвою, яка замовила додаткові батареї. На стадії виконання контракти з Оманом і Катаром.  

США передають системи ППО. Що відомо про NASAMSСюжет

NASAMS: інфографіка     Також ці ЗРК у різних версіях є на озброєнні Іспанії, Норвегії, Нідерландів, Литви, Індонезії, Фінляндії та Австралії.   У разі отримання NASAMS, Україна зможе значно підвищити можливості протиповітряної оборони як у кількісному, так і якісному складі.   Зокрема, завдяки NASAMS можна буде надійно прикрити важливі об’єкти і міста від удару авіації, а також знищувати крилаті ракети. А їхня здатність знищувати балістичні ракети, такі як Іскандер і Точка-У, є більш ніж важливою умовою для України.      

Джерело