В ОП розповіли про переговори щодо безпеки

В ОП розповіли про переговори щодо безпеки

Фото: t.me/V_Zelenskiy_official Переговори щодо гарантій безпеки ведуться з початку вторгнення РФ, але результатів поки що немає

Після підписання договору із гарантами безпеки Україна хоче також укласти окремі угоди з його учасниками.

Україна пропонує країнам-гарантам окрім рамкового договору щодо гарантій безпеки підписати двосторонні угоди. Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак в інтерв’ю LB.ua, опублікованому в понеділок.

«Різні держави мають різні внутрішні процедури та особливості. Тому це може бути великий рамковий договір щодо гарантій безпеки, який міститиме загальні принципи, параметри та інструментарії. Його мають підписати всі або більшість держав-гарантів», — сказав він.

Цей договір має пройти усі внутрішні процедури, локальні легалізації, ратифікації парламентами.

Але на його основі потрібно буде укласти додаткові двосторонні гарантійні договори з кожною державою-гарантом. Вони будуть містити більше деталей та більше конкретики. І також мають бути повністю ратифіковані всередині держав, які його підписали», — пояснив Єрмак.

Раніше повідомлялося, що переговори про гарантії безпеки Україна веде зі США, Великою Британією, Францією, Німеччиною, Туреччиною, Польщею, Італією та іншими країнами.

Президент Володимир Зеленський заявляв, що РФ не буде серед гарантів безпеки України, з Москвою має бути підписано окремий договір.

При цьому президент РФ Володимир Путін заявляв, що Росія не може підписати гарантії безпеки України, доки не буде вирішено питання з належністю Криму та Донбасу.

Джерело