У Мінсоцполітики мають намір зробити «прогули» легальними при затримці зарплат

У Міністерстві соціальної політики розробили законопроект, який передбачає, що працівники у разі затримки їхніх зарплат на термін більше 15 днів мають право не виконувати свої робочі обов'язки до тих пір, поки їм не відновлять виплати.

Міністерство соціальної політики розробило новий проект закону, який передбачає випадки, коли співробітник може «прогулювати» робочі дні, інформує Ukr.Media.

Цей законний «прогул» можуть дозволити для тих працівників, яким роботодавець не виплачує зарплату більше 15 календарних днів. Тим самим відомство планує боротися з заборгованостями по зарплатах.

Про це йдеться в тексті законопроекту на сайті Мінсоцполітики.

Якщо в Раді приймуть проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення захисту прав працівників на своєчасну виплату заробітної плати», українці отримають право в разі затримки заробітної плати на термін більше 15 днів припинити виконання своїх робочих обов'язків на весь період затримки.

Перед цим співробітник зобов'язаний повідомити власника або уповноважений ним орган в письмовій формі не пізніше, ніж за два робочих дні до цього.

«У випадку припинення працівником виконання роботи у зв'язку із затримкою виплати заробітної плати власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові компенсацію у розмірі, визначеному колективним чи трудовим договором, але не менш двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу) пропорційно тривалості припинення працівником виконання роботи», — йдеться у повідомленні.

Також у тексті законопроекту підкреслюється, що тимчасове зупинення виконання працівником своєї роботи не може слугувати підставою для дисциплінарних покарань — наприклад, стягнення.

Раніше стало відомо, що в уряді придумали новий спосіб гарантії заробітних плат для громадян країни. У планах створення Фонду гарантування зарплат, який буде відшкодовувати працівникам збанкрутілих компаній половину невиплачених заробітних плат.

Міністр соціальної політики Андрій Рева зазначив, що Фонд гарантування заробітних плат буде формуватися від надходжень роботодавців за застрахованих осіб. Поки що всю концепцію Фонду гарантування зарплат ще до кінця не продумали, але зовсім скоро в Кабінеті міністрів представлять основний проект.

Поки що відомо, що крім того, що Фонд буде формуватися від надходжень роботодавців за застрахованих осіб, також відомо, що з цього Фонду будуть проводитися виплати зарплат тим працівникам, яким заборгували підприємства.