У Мінсоцполітики розповіли, як отримати субсидії у випадку наявності боргу ЖКГ

У Кабміні вже неодноразово попереджали про те, що боржники по комунальним платежам не отримають виплати у новому опалювальному сезоні. Однак, можливість повернути собі субсидію у них все ж таки залишиться.

Монетизація субсидій в опалювальному сезоні 2018-2019 років пройшла успішно, так доповідають в Міністерстві соцполітики. Правда, для боржників за ЖКГ програма припиняє свою дію у наступному опалювальному сезоні. Але подібне рішення — не безповоротне, адже у Міністерства соцполітики є варіант, як боржникам за ЖКГ повернути собі виплати по субсидіях, інформує Ukr.Media.

Готівковий і безготівковий механізми надання субсидій будуть працювати та після завершення опалювального сезону, в той час, як з 1 січня 2019 року до оформлення субсидії змінилися підходи. Крім того, вони будуть працювати також і попри правила монетизації субсидій, які передбачають скасування виплат тим, у кого великі борги по комунальних платежах.

Глава Мінсцополитики Андрій Рева зазначив, що уряд не приймає тимчасових рішень, а процес монетизації субсидій, прописаний в Законі України «Про житлово-комунальні послуги» та сама монетизація, забезпечена двома урядовими постановами.

Саме тому назовсім субсидію у тих, хто підпадає під категорію пільговиків, забрати не можна, але можна зупинити або «заморозити» її виплату для тих, хто не сплатив за комунальні послуги. При цьому, у Кабміні зазначають, що тим споживачам, які сумлінно сплачують за житлово-комунальні послуги, отримуючи субсидію живими коштами, субсидії у готівковій формі будуть виплачуватися і надалі, без будь-яких обмежень.

«Що стосується тих, у кого заборгованість, то після сплати заборгованості або реструктуризації заборгованості, їм протягом року буде надаватися субсидія в безготівковій формі», — йдеться в повідомленні.