У НАТО схвалюють прийняття Україною закону про нацбезпеку

У НАТО вітають прийнятий Верховною Радою України і підписаний президентом Петром Порошенком закон про національну безпеку України.

Новий закон про національну безпеку підтримують всі партнери України і Північноатлантичного альянсу, інформує Ukr.Media.

Про це написав Президент Петро Порошенко на своїй сторінці в Facebook.

"Закон "Про національну безпеку України" закладає стратегію реформування оборонного сектора нашої держави. Він отримав надзвичайно високу оцінку та підтримку всіх наших партнерів по НАТО", — зазначив Президент.

Як повідомлялося, Верховна Рада прийняла внесений Президентом закон "Про національну безпеку України" 21 червня. За відповідне рішення проголосували 248 народних депутатів.

Президент Петро Порошенко підписав закон 5 липня.

8 липня новий закон "Про національну безпеку" вступив у силу.

Закон визначає засади і принципи національної безпеки і оборони, цілі та основні принципи державної політики, які будуть гарантувати суспільству і кожному громадянину захист від загроз.

Зокрема, в ньому уточнено повноваження Президента щодо стратегічного керівництва Нацгвардією через Генеральний штаб ЗСУ під час військового стану.

Законом встановлюється, що міністр оборони та його заступники будуть призначатися з числа цивільних осіб, а також передбачено розмежування посад начальника Генштабу-головнокомандувача Збройних сил України.

Так, головнокомандувач ЗСУ призначається на посаду і звільняється Президентом за поданням міністра оборони, якому й підпорядковується.

Закон також вводить реформу силових відомств у відповідності зі стандартами НАТО. Зокрема, змінюється статус Служби безпеки — тепер вона є спеціальним органом з правоохоронними функціями. Основними завданнями СБУ визначені протидія розвідувально-підривної діяльності проти України, боротьба з тероризмом, контррозвідувальний захист державного суверенітету, конституційного ладу і територіальної цілісності, оборонного та науково-технічного потенціалу тощо.

У той же час за межі повноважень СБУ винесені функції по розслідуванню економічних злочинів.

Законом передбачено фінансове забезпечення сектору безпеки і оборони. Так, обсяг відповідних видатків повинен складати не менше 5% запланованого обсягу ВВП, з яких 3% буде виділятися на ЗСУ.

Крім того, закон вводить демократичний цивільний контроль над сектором безпеки і оборони, зокрема з боку парламенту і громадського суспільства.

У документі також наголошується, що його окремі положення набирають чинності з 1 січня 2019 року (щодо призначення міністра оборони і його заступників з числа цивільних осіб) і з 1 січня 2021 року (щодо головнокомандувача Збройних сил України, Генерального штабу Збройних сил України, видів і окремих родів військ).